RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Кого з українців не візьмуть на роботу під час мобілізації: роз’яснення ТЦК

В Україні на період воєнного стану запровадженні спеціальні правила для роботодавців у питанні працевлаштування на роботу військовозобов'язаних.

Про такі деталі повідомили у Службі зв'язків із громадськістю Чернівецького обласного Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП).

Читайте також: Скільки Україна має мобілізовувати людей щомісяця: озвучена неймовірна цифра

Правила для роботодавців

Як зазначають фахівці, роботодавці можуть працевлаштовувати військовозобов'язаних осіб, призовників та резервістів виключно за умови, що вони стоять на військовому обліку в районних чи міських військкоматах.

За словами представників ТЦК, керівники державних органів чи органів місцевого самоврядування, установ, організацій, підприємств і закладів освіти з різними формами власності не мають ігнорувати вимоги законодавства, що стосуються військового обліку.

"Роботодавець повинен перевіряти наявність у чоловіків віком від 18 до 60 років військово-облікових документів: у військовозобов'язаних - військових квитків або тимчасових посвідчень, а у призовників - посвідчень про приписку до призовних дільниць", - уточнили фахівці.

У разі, якщо хтось із претендентів на робоче місце не стоїть на військовому обліку, роботодавець не може за законом брати на роботу таких працівників.

Штрафи за порушення

Згідно з українським законодавством, порушення правил про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачає покарання громадян. Їм загрожують штрафи від 1,7 тис. до 3,4 тис. гривень. Посадовців за подібне порушення каратимуть штрафом, розмір якого - 3,4 тис. - 5,1 тис. грн.

У разі, якщо порушення вчинили повторно, то розмір штрафу може сягнути 8,5 тис. гривень.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українські правоохоронці розслідують понад 100 кримінальних проваджень про зловживання у військкоматах.

  • Вас також може зацікавити:

Чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю: важливе пояснення

Оновлено правила бронювання військовозобов'язаних у 2023 році: що потрібно знати

Загальна мобілізація: юрист пояснив, чи можуть мобілізувати студента