RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Мобілізація "дідусів": до якого віку можуть призивати чоловіків до війська

В Україні продовжили воєнний стан та мобілізацію. Таким чином, Чоловіки віком від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними, але чоловіків без досвіду служби можна закликати лише після 25 років.

Про це пише УНІАН.

Читайте також: Мобілізація "дідусів" до 70 років: чи потрібно це українській армії

В Україні було ухвалено закон, яким встановлюється призовний вік чоловіків 25 років для тих, хто не має військового досвіду. Це означає, що чоловіків віком від 18 до 24 років не можуть мобілізувати, якщо вони раніше не воювали. Однак вони можуть проходити службу за контрактом. Таким чином, мобілізація на службу чоловіків віком до 25 років без бойового досвіду є незаконною, і може бути оскаржена в суді. Водночас, чоловікам до 25 років можуть видати повістку на вулиці і це буде законно. Повістка не дорівнює відправці на фронт, а потрібна для оновлення бази даних про призовників.

За словами адвоката Ростислава Кравця, служити у ЗСУ можуть навіть деякі чоловіки віком від 60 років. Для чоловіків, які проходили службу та мають військово-облікову спеціальність, встановлюється різний граничний вік служби залежно від звання.

  • Пересічний, молодший сержантський та старшинський склад на контракті мають граничний вік служби 45 років.
  • Старший сержантський та старшинський склад на контракті - 50 років.
  • Вищий сержантський та старшинський склад на контракті - 55 років.
  • Молодший офіцерський склад - 45 років.
  • Військовослужбовці старшого офіцерського складу, наприклад, майори та підполковники, можуть служити до 50 років, а полковники капітани 1 рангу - до 55 років.
  • Найвищий офіцерський склад має граничний вік служби 60 років.
  • Вищий офіцерський склад може бути до 65 років.

Він додав, що граничний вік за загальної мобілізації становить 60 років для всіх категорій військовозобов'язаних. Це означає, що після досягнення 60 років чоловіка не можуть мобілізувати. Але вищий офіцерський склад може служити у ЗСУ до 65 років за власним бажанням.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у жовтні в Україні запрацював електронний реєстр військовозобов'язаних, який покликаний значно спростити пошук військовозобов'язаних громадян.

Вас також може зацікавити:

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.