RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

"Варити" каву чи "заварювати": як сказати правильно, щоб не осоромитися

Мовні експерти розповіли, як правильно сказати українською мовою про процес створення ароматного напою - кави. Йдеться про дієслова "варити" та "заварювати".

Про це повідомив український мовознавець Олександр Авраменко.

Читайте також: Відкривати, відмикати та відчиняти: в чому різниця і як правильно вживати в українській мові

За його словами, українці мають точно знати, який із варіантів правильний. Насправді - можна сказати і так, і так. Все залежить від того, яким чином робиться даний напій.

Експерт пояснив, що під словом "варити" мають на увазі "кип'ятити щось у воді" або в чомусь, тоді як "заварити" - залити щось окропом, щоб настоялося.

"Що роблять українці з борщем, супом, компотом? Правильно – варять, а чай, липовий цвіт - заварюють. А що з кавою? А про каву, виявляється, можна казати, що її "варять" і "заварюють" - все залежить, яку каву ви хочете приготувати та як це робите", - зазначив Авраменко.

Якщо кава насипана в турку, залита окропом, поставлена на плиту, щоб закипіла, то вважатиметься "звареною". Якщо лише залита окропом, то "завареною".

Нагадаємо, що українці, які переходять з російської на українську, часто неправильно перекладають вислів "пришло в голову".

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!

  • Вас також може зацікавити:

Тільки не Турція і Білорусія: як правильно українською називати країни світу

"Олія, масло, мастило": чим відрізняються ці слова українською та російською мовами

Жодних "пішли" і "давайте": як ввічливо звертатися до людини українською із проханням