RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Не пліткуйте, щоб потім не лити сльози: яке свято 6 листопада і що не можна робити

У понеділок, 6 листопада християни вшановують пам'ять святого Павла Константинопольського, відомого також як святий Павло Сповідник.

Про історію свята, прикмети та заборони розповідає "Апостроф".

Читайте також: Різдвяний піст-2023 за новим церковним календарем починається раніше: які його дати

Павло жив у IV ст. і походив з Салонік. Він був писарем константинопольського архієпископа Олександра, а потім дияконом. Після смерті Олександра, диякон Павло був висвячений на єпископа і став його наступником.

Імператор Констанцій II усунув Павла з патріаршого престолу і засудив на вигнання, а його місце посів аріанський єпископ Євсевій з Нікомедії.

Патріарх Павло втік до Риму, де зустрівся зі св. Афанасієм Александрійським, який також перебував у вигнанні через аріан. Коли Юлій I довідався про Павла й Афанасія, то скликав 341 року Синод, який виправдав обох єпископів і наказав повернути їм престоли. Після смерті Євсевія Павло знову посів архієпископський престол, але аріани ще двічі відсилали його. Під час останнього вигнання він був у Месопотамії, Сирії, а також у Вірменії, де аріани шість діб морили його голодом, а потім задушили. Вшановується святий православними і греко-католиками.

Наші предки вірили в прикмети, що якщо цього дня йде сніг - взимку його буде дуже багато. Безвітряна погода означає, що скоро буде мороз. Якщо у небі багато зірок - скоро прийде різке похолодання.

У цей день заборонялося пліткувати і ображати людей: вважалося, що все повернеться сторицею. Пращури вірили, що Павло Сповідник захищає жінок, тому сьогодні їм не можна тяжко працювати.

Раніше ми публікували новий церковний календар на 2024 рік.

  • Вас може зацікавити:

Дати для весілля у 2024 році: як обрати найкращий день

Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік

Які прізвища в Україні мають "церковний слід": повний список