RU  UA

Чому перехід до оборони є важливим для України: експерт озвучив відповідь

Активні бойові дії наразі тривають по всьому східному фронту. Проте зараз українська армія фізично не в змозі проводити широкомасштабні наступальні дії, натомість стримує ворога, завдаючи йому максимальних втрат.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Сергій Грабський.

За його словами, контратаки ЗСУ біля Горлівки повинні частково відволікти ворожі сили від Авдіївки. Росіяни ж сподіваються повністю захопити Луганську і Донецьку області, що на думку Кремля, схилить Україну до перемовин. Натомість на півдні окупанти можуть проводити тільки оборонні операції, вважає офіцер запасу.

Читайте: ЗСУ проводили операції на лівому березі Херсонщини, окупанти просунулися на двох напрямках: звіт ISW і карти

Разом з тим на перебіг бойових дій погода впливає не надто сильно, оскільки ворог використовує мало техніки, компенсуючи це живою силою. "Коридор до Авдіївки поступово звужується. Якщо місяць назад він мав ширину 6 км, то зараз - близько 5 км. Також ворог наступає з усіх інших напрямків. Росіяни отримали безліміт на гарматне м’ясо. Співвідношення чисельності складає близько 1 до 4 на користь росіян. Тому ЗСУ зараз ведуть досить складну оборонну операцію", - розповів експерт.

Читайте: У пеклі свіжа партія "хороших" росіян: в Генштабі підбили підсумки роботи Сил оборони

За його словами, жодна ППО не захистить від авіабомб, тому треба боротися з літаками, збільшуючи дальність наших засобів протиповітряної оборони. Росія має промисловий потенціал, проте досягла "технологічної стелі", яка не дозволяє Москві виробляти сучасні системи озброєнь.

"Нам потрібно боротися за панування у повітрі. Росіяни не змогли наростити кількість своєї авіації, що дає нам шанс перехопити ініціативу в цьому відношенні. Росія ніколи не проводила масовані авіаційні операції. Натомість наші фахівці зараз вчаться у західних армій. І наростивши кількість літаків і гелікоптерів, ми можемо перехопити ініціативу", - припустив Сергій Грабський.

Також, за його словами, Україні потрібно виграти час, максимально виснажуючи ворога та, тим часом, необхідно нарощувати виробництво власної зброї.

Нагадаємо, що протягом минулої доби на фронті відбулося 89 бойових зіткнень.

  • Вас зацікавить:

Російські пілоти бояться навіть наближатися до лінії фронту: чому ворог перейшов до нової "тактики"

ЗСУ заманили окупантів в пастку: у Запорізькій області росіяни накрили "дружнім вогнем" своїх солдатів

В Авдіївці досі залишаються понад 1,2 тисячі жителів: що відбувається в самому пеклі фронту