RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Розірвання шлюбу за кордоном: українцям пояснили як це зробити

Українцям оприлюднили покрокову інструкцію та пояснили, як вони можуть розірвати шлюб за кордоном.

Відповідний допис оприлюднив пресцентр посольства України у Польщі.

Дипломати нагадують, що зареєструвати розірвання шлюбу консул може за умови, якщо хоча б один громадянин України постійно проживає за межами України. Для цього необхідно мати документи для залишення на постійне проживання за кордоном.

Читайте також: Частина біженців у Польщі може втратити прихисток: кого торкнеться

У такому випадку консул реєструє розірвання шлюбу:

  • за спільною письмовою заявою подружжя, яке не має неповнолітніх дітей;
  • за заявою одного з подружжя, якщо другий із подружжя визнаний у встановленому законом порядку безвісно відсутнім; визнаний у встановленому законом порядку недієздатним; засуджений за вчинення злочину до позбавлення волі на строк не менше трьох років;
  • на підставі рішення суду про розірвання шлюбу.

Реєстрація розірвання шлюбу здійснюється за умови, якщо надається оригінал рішення суду (витягу з рішення суду) України про розірвання шлюбу, що набрало чинності, документа про сплату встановленої судом суми державного мита, а також паспортного документа, документа про сплату консульського збору.

Якщо один з подружжя, що розриває шлюб, звільнений від сплати державного мита, то реєстрація розірвання і видача йому свідоцтва провадиться незалежно від того, чи сплатив другий з подружжя державне мито.

Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору. До заяви про розірвання шлюбу подружжю необхідно додати свідоцтво про шлюб, а в разі його відсутності дипломатична установа може запросити повторний документ.

Реєстрація розірвання шлюбу на підставі постанови про розірвання шлюбу за взаємною заявою подружжя передбачає, що один з подружжя має особисто з'явитися до дипломатичної установи. Якщо той з подружжя, який буде відсутній при реєстрації розірвання шлюбу, бажає після розлучення повернути своє дошлюбне прізвище, йому необхідно вказати цю інформацію в заяві про розірвання шлюбу.

Раніше ми розповідали, що Німеччина спростила отримання громадянства.

Вас може зацікавити:

Скільки українців виїхало в Канаду після початку війни: названа цифра

Яку роботу пропонують українцям в Угорщині: список вакансій

Скільки людей виїхало за кордон з 2022 року і скільки зараз живе в Україні: демограф назвала цифри