RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Україна перейде на літній час: як і коли переводять годинники

Багато країн, зокрема й Україна, обговорюють можливість відмови від практики переведення годинників, однак в Україні це ще й досі практикують – стрілки годинника українці переведуть уночі 31 березня.

Про це розповідає "Апостроф".

Переведення годинників вперед або назад реалізується для ефективнішого використання світла вдень у холодні місяці та зменшення енергоспоживання на освітлення та опалення у приміщеннях протягом робочого дня.

Україна зазвичай переходить на літній час в останню неділю березня. У 2024 році це припадає на ніч з 30-го на 31-ше березня, коли о 3:00 годині ранку годинники переводяться вперед на 1 годину, до 4:00 ранку. Це зроблено для того, щоб люди мали достатньо часу адаптуватися до нового часу.

Читайте також: Все почалося з жарту: хто і як придумав перехід на "зимовий" і "літній" час

Сучасна техніка, така як комп’ютери та смартфони, автоматично адаптуються до нового часу, у той час, як кнопкові телефони та механічні годинники вимагають ручного переведення.

У Верховній Раді кілька разів обговорювали питання скасування переведення стрілок годинника на літній та зимовий час, проте наразі жодного рішення не ухвалено. Варто зазначити, що на літній та зимовий час, окрім України, переходять ще майже 70 країн у світі. Водночас 135 країн світу або ніколи не використовували цю практику, або вже відмовилися від неї.

Аби легше адаптуватися до переведення годинників, слід намагатися кілька днів до 31 березня лягати спати та вставати раніше, ніж зазвичай. Такий поступовий перехід зробить адаптацію менш відчутною, а це може сприяти плавному переходу на літній час без серйозних наслідків.

Раніше ми писали, що Україна могла відмовитися від переходу на літній час.

  • Вас може зацікавити:

Як перевести годинник в авто на інший часовий пояс

Топ-10 цікавих фактів про час, які ви не знали

Біженцям на замітку: яка різниця буде в часі між Україною та іншими країнами