RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Переведення годинника почалося з жарту: як це стало "традицією"

У суботу, 30 березня, українці перейдуть на літній час, але мало хто знає, звідки з'явилася ця традиція.

Про історію переведення годинників розповідає "Апостроф".

Так, у 1784 році відомий американський громадський діяч Бенджамін Франклін перебував у Парижі у зв'язку з дипломатичною місією. Протягом восьми років перебування у Франції він детально вивчив проблеми, що стосувалися місцевого населення, і часто жартував над ними. За наполяганням своїх французьких друзів, включаючи засновника газети Journal de Paris Антуана Каде-де-Во, відомий публіцист іноді публікував анонімні сатиричні статті у цьому виданні, в яких висміював сучасні події та явища.

У одній із цих статей Бенджамін Франклін розповів своїм читачам про відкриття, до якого він прийшов завдяки помилці свого слуги, який забув закрити вікна на ніч. Після пробудження о шостій ранку автор статті виявив, що сонце вже зійшло досить рано, що й стало приводом для цікавих спостережень.

Читайте також: Існують серйозні ризики: як переведення годинників на літній час впливає на здоров'я

Він тоді припустив, що, якщо перевести стрілки годинника на годину вперед, то можна використати цей світловий час дня для роботи, а увечері практично не запалювати свічок. При цьому, лягати спати із заходом сонця. Окрім цього, це дозволить заощадити кругленьку суму.

Проте реалізувати цю ідею вдалося аж через більше, ніж століття. Так, у 1907 році англійський будівельник Вільям Віллетт написав статтю в газету про нераціональне використання денного світла, в якій висунув свою пропозицію. Вона полягала у тому, аби кожної неділі у квітні час мав зміщуватися на 20 хвилин уперед, а у вересні - назад. За його розрахунками, це дозволило б британцям заощадити близько 210 годин світла щорічно, що становило 2 мільйони 500 тисяч фунтів стерлінгів загалом. Цю ідею підтримав навіть Артур Конан Дойл, відомий письменник світового масштабу.

Найбільшим прихильником переходу на літній час виявився майбутній прем'єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчіль, але навіть йому не вдалося реалізувати цю реформу відразу. Вперше це сталося у 1916 році під час Першої світової війни, коли спочатку Німеччина та Австро-Угорщина перевели стрілки годинника на годину вперед, після чого їхній приклад наслідували Велика Британія, Франція та інші країни Європи, а в 1917 році - Росія.

Раніше ми писали, що Україна могла відмовитися від переходу на літній час.

  • Вас може зацікавити:

Як перевести годинник в авто на інший часовий пояс

Топ-10 цікавих фактів про час, які ви не знали

Біженцям на замітку: яка різниця буде в часі між Україною та іншими країнами