RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 червня

22 червня

21 червня

Всі новини

Суд виніс нове рішення щодо арешту ексрозвідника Червінського

Ексрозвіднику Головного управління розвідки та Сил спеціальних операцій Роману Червінському, який звинувачується у перевищенні службових повноважень, продовжили тримання під вартою.

Про це повідомила кореспондентка "Суспільного" із зали суду.

Рішення ухвалила колегія суддів Кіровоградського районного суду в Кропивницькому. До суду надійшло п’ятдесят заяв про взяття Червінського на поруки, причому 30 поручителів були присутні на засіданні.

Так, Червінського намагалися взяти на поруки, проте суд відхилив це прохання. Тим часом, прокурор наполягав на подальшому утриманні під вартою. Наразі, захист Червінського разом із самим обвинуваченим вирішують, чи будуть вони оскаржувати судове рішення. Наступне слухання призначене на 14 червня.

Так, одним із поручителів є Дмитро Завражний. У залі суду він заявив, що є одним із трьох людей, кому Роман особисто телефонує зі слідчого ізолятора.

Читайте також: Розвідника Червінського залишили під вартою: деталі рішення суду

"Окрім мене він телефонує мамі й дружині. Прошу шановний суд дозволити мені взяти пана Романа на поруки. Я є для Червінського моральним авторитетом, чию репутацію він в жодному випадку не буде псувати своїми діями. Я усвідомлюю в чому звинувачують Романа — перевищення службових повноважень, і знаю санкцію статті – від 8 до 12 років позбавлення волі", - заявив він.

Ще одним поручителем виступив полковник у відставці головного управління розвідки Олександр Жолобецький. Він керував структурним підрозділом ГУР, який організовував і реалізовував операцію "Авеню", відому широкому загалу як "Вагнергейт".

"На завершальному етапі операції моїм керівником був Роман Григорович Червінський і, в тому числі, завдяки його оперативному хисту і таланту, ми могли робити такі операції", - пояснив Жолобецький.

При цьому, він наголосив, що провал операції пов'язує з державною зрадою.

"На найвищому рівні, і я безпосередньо свідок цих процесів. Мені було запропоновано зробити "підложку", тобто, цитата: "Напишіть, що ви проводили операцію в Гондурасі". Я відмовився, як відмовився і він (показує на Червінського), і після цього нас почали переслідувати", - розповів полковник у відставці головного управління розвідки.

Ще одна поручителька – Тетяна Гладка. Вона є мамою двох військових, один із яких загинув.

"Маю особисті причини підтримувати Романа, тому що мій загиблий син теж був розвідником. Вважаю, що він справді має приносити користь державі. А не отут в СІЗО клопів годувати. Вибачте за вислів. Я повністю підтримую свою заяву і хочу взяти на поруки Романа", - сказала вона.

Окрім цього поручителькою Романа Червінського виступила Роксолана Хмара — вдова депутата чотирьох скликань, правозахисника, політв’язня Степана Хмари.

"Я тут, тому що мій чоловік заповів мені продовжувати його справу. Я маю високу честь взяти на поруки цього розвідника, справжнього героя України", - заявила вона.

Прокурор Ярослав Гаврищук клопотав перед судом про обрання для Романа Червінського запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою – і його прохання задовольнили. Суддя Ігор Гершкул зачитав рішення майже за чотири години, після повернення з нарадчої кімнати.

"Суд постановив: клопотання прокурора про продовження строку тримання під вартою задовольнити. Заяви про бажання взяти Червінського Романа Григоровича на поруки залишити без задоволення", - сказав він.

Чи оскаржуватимуть рішення суду, адвокати вирішать, порадившись з Романом Червінським, сказав адвокат Костянтин Глоба. Наступне засідання призначили на 14 червня.

Раніше ми повідомляли про те, що український розвідник розповів про агентуру в Москві.

  • Вас також може зацікавити:

Суд виніс нове рішення у справі розвідника Червінського: що відомо

Справа ексрозвідника Романа Червінського: полковника готові взяти на поруки

Слідство ще має довести причинно-наслідковий звʼязок: військовий експерт про справу розвідника Червінського, відео