RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

В Україні затримали колишнього заступника міністра МОЗ і ще 10 лікарів

Колишнього заступника міністра МОЗ Михайла Загрійчука та інших 10 лікарів затримали та оголосили про підозру за порушення закону про трансплантацію органів – розпочато кримінальне провадження за порушення порядку трансплантації та втручання в Єдину державну інформаційну систему трансплантації.

Про це повідомляє LB.ua з посиланням на власні джерела.

Читайте також: Колишня депутатка Ради організувала схему ухиляння від мобілізації: її спільниками були лікарі

Зауважується, що затриманого ексзаступника міністра МОЗ Михайло Загрійчук та ще 10 інших лікарів звинувачують у організації схеми "... незаконного вилучення анатомічних матеріалів у людей, які перебувають у, як йдеться в повідомленні, безпорадному стані та іншій залежності від правопорушників, з метою їх подальшої трансплантації".

Як передає LB.ua, посилаючись на двох обізнаних зі справою співрозмовників, слідство підозрює медиків в тому, що ті "... продавали чергу на трансплантацію, що були замішані і отримували кошти за махінації з чергою трансплант-координатори. Все це робили нібито заради того, щоб саме Інститут серця отримував органи для пересадок".

Один зі співрозмовників вказав: "Якщо черга посувається, це точно не безкоштовно для того, заради кого її посували". Зауважується, що мова йде про несанкціоноване втручання в Єдину державну інформаційну систему трансплантації (ЄДІСТ).

Обидва співрозмовники видання наголосили, що слідчі досить довго займалися цією справою, зокрема послуговувалися технічними засобами для прослуховування.

У приймальній Бориса Тодурова в Інституті серця для LB.ua ситуацію прокоментували так: "Ми не даємо ніяких коментарів, звертайтеся до правоохоронних органів".

Наразі всім одинадцятьом особам оголосили про підозру – відкрито кримінальне провадження за такими статтями ККУ:

  • ч.1,2 ст.255,
  • ч.5 ст.143,
  • та ч.3 ст.362

Мова йде про:

  • порушення порядку трансплантації анатомічних матеріалів людини,
  • створення та керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією,
  • участь у створеній організації та несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї.

Додається, що ця справа призвела до того, що в Україні вже протягом двох тижнів не проводили пересадки.

Варто принагідно зауважити, що Михайло Загрійчук – ексзаступник міністерки Зоряни Скалецької – наразі обіймає посаду завідувача відділення трансплантації та хірургії органів черевної порожнини в Інституті серця (очолює Борис Тодуров).

Інші затримані лікарі, що були спільниками, працювали, за повідомленнями LB.ua, у ДУ "Інститут серця МОЗ України", КП "Волинська обласна клінічна лікарня" та КНП "Центральна міська клінічна лікарня" в Києві.

Наразі їх звинувачують у схемі "незаконного вилучення анатомічних матеріалів у людей, які перебувають у безпорадному стані та іншій залежності від правопорушників, з метою їх подальшої трансплантації".

Раніше "Апостроф" також писав, що Медведчук програв апеляцію щодо адвокатської діяльності.

  • Вас також може зацікавити:

В Одесі сталась бійка між військовими, поліцейськими і медиками: деталі скандалу

Прикордонники виявили у зерновозі рекордну кількість ухилянтів: фото

Напад на волонтерку у Києві: який запобіжний захід обрали "залицяльнику"