RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Росія почала залякувати терактами на дамбах Києва та Канева: що відбувається

Росіяни почали інформаційну кампанію із залякування українців можливим підривом дамб у Києві та Каневі. У Центрі протидії дезінформації (ЦПД) при Раді національної безпеки і оборони України повідомили мету таких повідомлень.

Про це інформує ЦПД у Telegram-каналі.

"РФ продовжує спроби дестабілізувати ситуацію в Україні в рамках дезінформаційної операції "Мир", намагаючись залякати українців загрозою нових терактів", - йдеться у повідомленні.

Так, офіційна представниця російського Міністерства закордонних справ Марія Захарова повідомила, що ніби-то Україна готує знищення дамб Київської ГЕС та Канівського водосховища. При цьому відповідальність планує перекласти на РФ.

У ЦПД наголошують, що такі заяви Кремль використовує, щоб викликати паніку серед українських громадян. Паралельно поширюють наративи про необхідність "миру будь-якою ціною", тобто де-факто капітуляції. Таким чином, Росія розраховує, що українці під впливом страху виступатимуть за те, щоб йти на поступки Росії.

У Центрі наголошують, що підстав для паніки нема, адже знищити ці об’єкти ракетними ударами неможливо, а можливість диверсії виключена.

"Попри те, що заява Захарової має вигляд спроби забезпечити Росії алібі перед терактом, у РФ немає засобів та можливостей для знищення дамб біля Києва та Канева. Знищити ці об’єкти ракетними ударами неможливо, а варіант підриву через диверсію виключений, оскільки дамби перебувають під посиленою охороною", - йдеться у повідомленні ЦПД.