RU  UA

Чому ЗСУ пішли на Курськ та чи візьмуть АЕС - відповідь військового експерта Жданова

Метою створення плацдарму Сил оборони в Курській області може бути завдання змусити ворога перекидати війська з напрямків українсько-російського фронту, а встановлення контролю над Курської АЕС малоймовірне.

Таку думку в ефірі "Апостроф TV" висловив військовий експерт Олег Жданов.

За його словами, Україна може і повинна використовувати всі можливості для завдання ударів ворогу.

"Раз є сили і засоби, значить, треба наносити вогневе ураження противнику в будь-якому місці, де у нас є лінія зіткнення з ворогом. Сьогодні державний кордон - то не зовсім влучний вираз, бо це лінія бойового зіткнення. От тому, скоріш за все, і було прийнято рішення стосовно входження на територію Російської Федерації для ліквідації загрози для тієї ж Сумській області. Я не думаю, що ми будемо глибоко заходити, але фактично таку буферну зону на території Російської Федерації ми будемо утримувати стільки, скільки буде потрібно", - пояснив експерт задум українського командування.

Просування вглиб з метою встановлення контролю над Курської АЕС, на його думку, зараз не має тактичного сенсу.

"Стосовно того, чи зможемо ми дійти до Курської АЕС, яка знаходиться з 70 км від кордону - то це дуже глибоко. Це більше ніж, тактична глибина, тому я думаю, що сенсу захоплювати атомну станцію немає на сьогоднішній день. Чому? Тому що це об'єкт підвищеного ризику і в даному випадку ми можемо підпасти під критику з боку навіть наших партнерів в плані ядерного шантажу.

Тут справа навіть не в торгах, чи зможемо ми виторгувати обмін на Запорізьку АЕС, а справа в самій безпеці станції.Те, що Росія створює таку ситуацію на ЗАЕС і веде ядерний шантаж, це одне, а з військового погляду 70 км – це величезна глибина і утримувати коридор і війська, якщо вони туди зайдуть, буде дуже-дуже важко. В іншому випадку треба звільняти всю територію навколо і робити плацдарм навколо неї. Я думаю, що навряд чи нам вистачить сил і засобів", - пояснив він.

Також він оцінив результати операції.

"Що стосується решти результатів - ми перерізали автомобільні шляхи і зупинили роботу залізниці в Суджанському районі, на яких будувалася логістика Північної групи військ армії РФ, що розташовується в Брянській, Курській і Білгородській області. Тепер їм треба буде будувати її по-новому - робити нові маршрути і об'їжджати ці райони. Ну і газорозподільча станція, яка під нашим контролем - ми, скажімо, зможемо регулювати постачання газу, але не треба забувати, що у нас контракт до кінця 2024 року щодо транзиту російського газу, тобто, чіпати її нам не можна.

Ключовими цілями наших дій в Курській області вже назвали відведення російських військ із Донецької області, просування угоди про обмін територіями під час майбутніх переговорів і зрив постачання російського газу в Європу.

Я також нагадаю, що взимку на пресконференції президент Зеленський на питання журналіста відповів, що ми можемо обміняти мир на Бєлгородську область. Ну зараз не Бєлгородська, зараз Курська, але яка різниця? Цілком імовірно таке може бути, коли складуться умови для переговорного процесу, а вони можуть скластися тільки на основі розгрому російської армії на полі бою.

Думаю, що до переговорів ще далеко, а в принципі цей наш плацдарм в Курській області може бути використаний скоріше з політичною метою для створення хаосу в Кремлі. Вони там дійсно досі не знають, що будуть робити - сьогодні вночі російські воєнкори вперше заговорили в своїх пабліках, що війська будуть знімати з Донецької області, скоріш за все Краматорського напрямку і з Часового Яру. Взагалі, їм треба вирішувати, якої групи військ будуть знімати ці частини, щоб відправити в Курську область, причому треба знімати не одну бригаду і не один полк, а мінімум дивізію. І чим довше вони будуть тягнути з цим, тим більше успіху ми можемо добитися на території Курської області", - резюмував Жданов.

Нагадаємо, вранці 7 серпня російські джерела заявили про втрату росіянами контролю над кількома населеними пунктами в Курській області. Також відомо про 300 полонених під Курськом росіян, яких просять обміняти на азовців.