RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

У ватажка ЛНР оголосили про затримання агента ЦРУ

У так званому "Міністерстві державної безпеки ЛНР" заявили про затримання екс-керівника міжнародної благодійної організації Оксани Микитенко, яка начебто отримувала завдання зі збору інформації від колишнього співробітника Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США.

"Міністерством державної безпеки Луганської Народної Республіки за підозрою в шпигунстві затримана громадянка України Микитенко Оксана Григорівна", - йдеться в повідомленні "відомства", передає сайт бойовиків "ЛІЦ".

"Встановлено, що, працюючи протягом тривалого часу на території ЛНР, гр. Микитенко О.Г. систематично збирала інформацію політичного, соціально-економічного характеру, складала психологічні портрети керівництва Республіки. Будучи директором проекту міжнародної неурядової організації "Mercy Согрѕ" ("Корпус милосердя"), Оксана Микитенко діяла на території Луганської Народної Республіки без відповідного дозволу влади ЛНР. Після збору, систематизації та узагальнення матеріалів політичного, соціального, економічного характеру ця інформація передавалася до центрального українського офісу "Корпусу милосердя", звідки в узагальненому вигляді відправлялася до центрального офісу м. Портленд (США), посольства США в Україні (м. Київ.), а також дублювалася в Державний департамент США (м. Вашингтон)", - заявили в "МДБ".

При цьому підкреслюється, що, за твердженням самої Микитенко, подібна діяльність є обов'язковою умовою роботи переважної більшості іноземних та міжнародних неурядових організацій, що працюють зараз в Україні.

"Безпосереднє керівництво, постановку завдань, контроль їхнього виконання та передачу зібраних даних здійснював регіональний директор міжнародної некомерційної неурядової організації "Mercy Corps" в Україні, громадянин США Чарльз Стюарт Віллкатс (Willcuts Stuart Charles). Відомо, що раніше С. Віллкатс понад 30 років керував міжнародними організаціями, що фінансуються Агентством міжнародного розвитку США і Держдепартаментом США. За оперативною інформацією, Віллкатс очолював один з підрозділів ЦРУ США, що працював у Афганістані. Тоді як офіційно був менеджером з виконання завдань у гуманітарній програмі з підготовки кадрів, створення інфраструктури та гідроелектроенергетики Афганістану", - розповіли в "МДБ".

Нібито встановлено, що Микитенко організовувала зустрічі Віллкатса з представниками "керівництва ЛНР", де виступала як перекладач.

"Згідно зі свідченнями Микитенко, на цих зустрічах Віллкатс активно домагався легалізації на території ЛНР діяльності "Mercy Corps", цікавився фінансово-економічними можливостями Республіки, з'ясовував слабкі і проблемні місця в її життєдіяльності. У розмовах з пересічними громадянами ЛНР Віллкатс намагався з'ясувати їхні політичні настрої, ставлення до України, Росії, вміст гуманітарних конвоїв з РФ, цікавився, чи бачили вони російські війська на території ЛНР", - заявляють у самопроголошеній ЛНР.

"Також, за словами Микитенко, вона і Віллкатс регулярно їздили в Київ для доповідей на брифінгах про поточну політичну та соціально-економічну ситуацію в ЛНР, проведених українським представництвом Управління ООН з координації гуманітарних питань (OCHA UN) для представників іноземних міжнародних організацій, які працюють в Україні: Норвезької ради у справах біженців (NRC), Catholic Relief Services, Save the Children тощо. На цих брифінгах доповідачі, в тому числі представники ОБСЄ, давали розгорнуту інформацію про поточну ситуацію в ЛНР (існування непідконтрольних уряду угруповань, прийдешні зміни в складі уряду Республіки тощо), давали завдання активніше шукати контакти в керівництві ЛНР, її міністерствах і відомствах, серед голів адміністрацій міст і районів", - заявили в "МГБ".

Як повідомляв "Апостроф", ще минулого року бійці АТО, які побували в полоні у бойовиків, розповіли, що на допитах у них цікавилися про нібито участь американців у війні на Донбасі.