RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

16 червня

Всі новини

Покров Пресвятої Богородиці: історія свята, традиції та прикмети

Свято Покрова Пресвятої Богородиці почали святкувати в кінці Х - початку ХІ століття. Богородиця вважається покровителькою української зброї, військової доблесті і слави.

"Апостроф" повідомляє про традиції, історію і прикмети Покрови.

Історія свята Покрови Пресвятої Богородиці

Це свято щорічно відзначається 14 жовтня. Воно пов'язане з тим, що люди, які молилися у Влахернському храмі в Константинополі в 910 році, побачили Богородицю, яка свій омофор (покривало для голови) розтягла над усіма для того, щоб захистити їх від навали мусульман. Загарбники покинули місто на наступний день.

Традиції і прикмети

Свято вважається днем приходу зими. До того моменту збирають весь урожай, а худобу вже перестають виганяти на пасовище. Варто відвідати церковну службу, прочитати молитву Богородице. Свято вважається вдалим періодом для весілля.

В Україні в цей період починали топити в будинках. Треба ходити в гості і також приймати гостей. У деяких регіонах виготовляли спеціальний хліб і коровай. Не можна прати, прибирати, копати, також шити і брати голку в руки. У деяких регіонах нашої країни забороняли в цей день вживати алкоголь, позичати гроші або брати в борг.

Якщо вітер північний, то зима буде холодною і сніжною, якщо південний - теплою. Коли сніг вкрив землю, чекай морозної і сніжної зими. Якщо день без снігу і дощу, осінь буде довгою.

Раніше "Апостроф" повідомляв, якою буде погода на свято Покрови 14 жовтня.