RU  UA

​Розквіт української культури: досягнення за 2021 рік

Відсудили "Скіфське золото" та змусили весь світ “сіяти конопелечки”. 2021 рік для України був багатим на культурні перемоги. Зокрема, найпрестижніший оперний фестиваль світу в Байройті вперше диригувала жінка - нею стала українка Оксана Линів. Цьогоріч заговорили українською міжнародні сервіси, українізувалися Spotify та Netflix.

Про це йдеться у сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

Орнамент "Орнек" внесли до списку всесвітньої нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Цю подію назвали стрибком у збереженні кримськотатарської культури. “Орнек” – це традиційний візерунок у художньому мистецтві кримських татар. Ним оздоблювали одяг, тканини, ювелірні вироби, меблі та навіть надгробки.

“Рішення має важливе значення для кримськотатарського народу – корінного народу України, оскільки сприятиме захисту ідентичності кримських татар у тимчасово окупованому Криму”, – розповідає перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппарова.

Наступна міжнародна перемога України - це рішення Апеляційного суду Амстердаму стосовно "скіфського золота". Судова тяганина тривала з 2014-го після окупації Росією українського Криму та завершилася лише цього року.

Колекція прикрас з Криму з понад 500 експонатів улітку 2013 року поїхала в Німеччину на виставку, далі – в Нідерланди. Окупувавши український півострів, Москва зажадала забрати золото собі і помістити його в Ермітажі. Тож повертати золото довелося через суд.

“Це колосальна цінність, така сама для історичної, археологічної науки, мистецтвознавства - як Крим для України. Тобто це частина нашої матеріальної та культурної спадщини”, – розповідає кандидат історичних наук Евеліна Кравченко.

Українські “конопелечки” після “Євробачення” у світі співали ще довго і стали прецедентом в історії конкурсу. Вперше на сцені звучала пісня повністю українською мовою. Go_A на конкурсі посіли п’яте місце, але голоси глядачів вивели гурт на друге за голосуванням. Пісню “Шум” намагалися повторити по всьому світу.

Та на міжнародній сцені українці не лише співали. Найпрестижніший оперний фестиваль світу в Байройті вперше диригувала жінка – українка Оксана Линів. Ім’я музикантки довго тримали в таємниці як головну оперну інтригу року. Линів виступила з новою постановкою "Летючого Голландця" до відкриття фестивалю. Після виступу зал аплодував стоячи.

У 2021 заговорили українською й міжнародні сервіси. Один із них - музичний Spotify. У нього з з'явився офіційний профіль. Там створили окрему підбірку, присвячену українському Різдву та пісні “Щедрик”.

На початку жовтня українська з’явилася в мовному меню на стрімінговій платформі Netflix, а також дубляж деяких популярних серіалів і фільмів. Серед них: “Академія Амбрелла", "Бріджертони", "Секс-освіта", "Корона", "Ферзевий гамбіт", "Дивні дива" та "Паперовий будинок".

Та незабаром дивитися на Netflix можна буде не лише про життя за кордоном. На стрімінговому сервісі покажуть фільм “Домашні ігри” про 20-річну українську футболістку.

Це документальне кіно від режисерки Аліси Коваленко. Фільм розповідає про спортсменку Аліну Шилову. Стрічка вже отримала низку номінацій на різних кінофестивалях. Її також визнали найкращим європейським документальним фільмом на Одеському міжнародному кінофестивалі 2018.

Та це - не єдина кінематографічна перемога українців на світовій арені.

Стрічка “Погані дороги” Наталії Ворожбит потрапила до лонг-листу премії “Оскар” у номінації "Найкращий іноземний фільм". Фільм складається з п’яти окремих новел. Його сценарій заснований на документальних історіях, які авторка зібрала на сході України під час роботи над стрічкою "Кіборги".

Та якою б мовою не говорили у кінострічках герої, найуніверсальніша - мова їжі.

У МЗС культурним проривом називають видання книги про гастрономічну культуру України. "Україна. Їжа та історія" розповідає про минуле і сьогодення української кухні, а також про страви-візитівки України.