RU  UA

Як зміниться Україна без каналів Медведчука: дипломат вказав на небезпечний сценарій

Введення санкцій і блокування телеканалів Віктора Медведчука "112 Україна", NewsOne і ZIK призведе до серйозної політичної боротьби. Головне, щоб цей прецедент не привів до обмеження всього спектра думок.

Таку думку висловив колишній міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV.

"Ця ситуація зараз буде предметом серйозної політичної боротьби, де якраз питання про зміцнення і збереження демократичних норм буде в центрі уваги. Тут будуть висуватися дуже серйозні аргументи з обох сторін. В даному випадку головне, щоб не було спірного прецеденту, який потім можна було б використовувати для обмеження всього спектру політичних думок. Зараз не всі канали, які можуть викликати роздратування у владних структур, підпадають під цю заборону.

Якщо це буде поширюватися далі, то виникає питання: наскільки це прив’язується до того, що висувається, як першопричина, основний аргумент, а не тільки для того, щоб просто позбутися критики", - сказав дипломат.

На його думку, в Україні зараз обов'язково потрібно створити якісь стандарти мовлення, стандарти фільтрації фейковий новин.

"Це дуже складне питання. З ним поки що не впоралися ані просунуті демократії, ані ті, хто з одного боку виступає за свободу слова, а з іншого – стверджує, що категорично не сприймає використання цієї теми для розповсюдження ксенофобії, неприйнятних слоганів, якихось неприйнятних політичних думок, які можуть призвести до насильства, зокрема. Це питання настільки складне, що на сьогоднішній момент коментувати його може практично кожен політик, але це зовсім нова реальність. Її треба осмислити", - зазначив Грищенко.

Читайте на "Апострофі" повне інтерв'ю: Україна увійшла в абсолютно нову реальність - Костянтин Грищенко.