RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Ефективність українського лікарського засобу проти SARS-CoV-2 підтвердили в Європі - Академія меднаук

На офіційному сайті Національної Академії Медичних наук України (НАМНУ) з'явилося повідомлення про отримання нових даних, що підтверджують противірусну дію лікарського засобу "Протефлазид" при SARS-CoV-2.

Про це пишуть "Українські новини".

Дослідження були проведені в двох європейських наукових центрах - Helmholtz Centre for Infection Research (Germany) і CReSA BSL3 laboratory, Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA), IRTA Campus Universitat Autònoma de Barcelona (Spain).

"У дослідах in vitro підтверджені попередні висновки українських вчених: лікарський засіб Протефлазид проявляє специфічну противірусну активність щодо коронавірусів CoV229E і SARS-CoV-2", - йдеться в повідомленні НАМН України.

Завідувач відділом інтенсивної терапії та детоксикації Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського НАМНУ, доктор меднаук Сергій Борщов нагадав про "болючу істерію", яка вибухнула після оприлюднення результатів доклінічних досліджень діючої речовини протефлазид, проведених в лабораторії Інституту епідеміології. Після заяви керівництва НАМНУ, що "діюча речовина ефективно пригнічує реплікацію коронавіруса в клітинній культурі in-vitro", ряд "експертів" звинуватили українських вчених в "заняттях псевдонаукою".

"З квітня 2020 по даний час в рамках дослідження профілактичної дії препарату Протефлазид беруть участь співробітники нашого інституту. Серед 192 співробітників, які приймали препарат, не зафіксовано жодного випадку захворювання COVID-19 і побічних дій Протефлазиду. Є думка, що за умови широкого застосування препарату ми б мали зовсім інші, значно менші показники захворюваності і важких випадків COVID-19 і істотно нижче летальність", - упевнений доктор медичних наук Сергій Борщів.

Олександр Гриневич, доктор меднаук, заслужений діяч науки України, повідомив: "Офіційні листи клінік свідчать про ефективність "off-label" застосування противірусного препарату з діючою речовиною протефлазид:

  • при використанні медичним персоналом з профілактичною метою: використовували препарат більше 6000 фахівців, з них були інфіковані і захворіли COVID-19 не більше 2% (показник захворюваності медперсоналу на початку пандемії по країні - 18-20%, зараз - 7-8%) , спостерігався легкий перебіг захворювання; смертність - відсутня;
  • для лікування хворих COVID-19: з легким перебігом проліковано понад 250 пацієнтів; середньої тяжкості - понад 100 пацієнтів; з важким - 15 пацієнтів; жоден з пацієнтів не змінив статус в сторону погіршення; всі пацієнти виписані; смертність серед тих, хто лікувався препаратом - відсутня".
  • 20 березня 2020 на прес-конференції за участю президента НАМНУ академіка Віталія Цимбалюка оголошено про позитивний результат досліджень НАМНУ діючої речовини протефлазид щодо здатності пригнічувати реплікацію коронавірусів. Після цього виробник препарату "Протефлазид" почав акцію з безкоштовного постачання препарату для захисту медперсоналу опорних лікарень, визначених для лікування важкохворих на Сovid-19. Однак в ЗМІ розпочалася кампанія чорного піару проти препарату Протефлазид, до якої приєдналися У.Супрун і А.Садовий. На тлі кампанії АМКУ вирішив оштрафувати виробника нібито "за неправдиві відомості" про властивості препарату. Справа розглядається в суді. Рішення АМКУ викликало протест медиків опорних лікарень, які користуються препаратом.