RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Археологи розкопали в Єгипті храм цариці, якому 4 тисячі років - знахідки вразили світ: фото

У некрополі на південь від Каїра єгипетські археологи виявили стародавній похоронний храм цариці Нейт, яка була дружиною фараона Теті, першого царя Шостої династії, яка правила Єгиптом в 2323 - 2150 р.р. до н. е.

Про це повідомляє агентство АР з посиланням на екс-міністра старожитностей Єгипту, відомого археолога Захі Хавасса.

У некрополі Саккара, на місці, розташованому недалеко від піраміди Теті, вже більше десяти років ведуться пошукові роботи. За цей час було відкрито принаймні 22 могильних вала глибиною до 12 метрів з більш ніж 50 дерев'яними трунами часів Нового царства.

Остання знахідка стала результатом співпраці Міністерства старожитностей і Центру Захі Хавасса в Олександрійській бібліотеці. За словами археолога, поруч з похованням цариці Нейт було виявлено папірус довжиною 4 метри, який включає тексти Книги мертвих - давньоєгипетської збірки заклинань, спрямованих на те, щоб направляти мертвих через підземний світ.

Саккара є частиною некрополя в стародавній столиці Єгипту Мемфісі, який включає в себе знамениті піраміди Гізи, а також менші піраміди в Абу Сір, Дахшур і Абу Рувайш. Руїни Мемфіса були внесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 1970-х роках.

Як повідомляв "Апостроф", на дні моря поблизу портового містечка Кесария в Ізраїлі дайвери виявили унікальні скарби, які передали археологам для подальшого вивчення. Однак краса знахідки вразила всіх.