RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вчені створили унікальний робот-тунець: водитиме косяки риб

У російському Центрі нейротехнологій і машинного навчання Балтійського федерального університету ім. І. Канта показали ходовий макет підводного робота-тунця, який зможе керувати рухом косяків риб у разі екологічної катастрофи, як це раніше сталося в окупованому Криму.

Про це повідомляє РІА Новини.

Учасники проекту - біологи, математики, фізики та інженери ведуть розробку біоморфного робота, який зможе відтворювати принципи руху, навігації та взаємодії з живими організмами в природному середовищі, як це задумано самою природою.

Як зазначив провідний науковий співробітник Центру нейротехнологій і машинного навчання БФУ Віктор Казанцев, подібний підводне пристрій у Росії створюється вперше, але за біоморфною робототехнікою - майбутнє.

Фото: прес-служба БФУ ім. І. Канта

Для реалізації завдання, за словами Казанцева, потрібно продумати кожну деталь робота, починаючи від способу пересування у воді і закінчуючи створенням штучного інтелекту, який дозволить роботу приймати самостійні рішення, адже під водою нема системи GPS.

Вчений пояснив, як в майбутньому може використовувати "роботунець".

"Якщо в океані сталася екологічна катастрофа, наприклад, розлив нафти, ... робот здатний у ролі лідера або умовного хижака відвести косяк риб в безпечне місце. Недавно одна канадська компанія стала активно використовувати птахоподібних роботів в аеропорту, щоб відлякувати справжніх пернатих подалі від злітної смуги. Затребуваність таких пристроїв очевидна", - каже Казанцев.

Нагадаємо, в Гонконзі створили робота для догляду за хворими на коронавірус.