RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Є кілька варіантів: як правильно українською сказати "кружка"

При розмові українською мовою часто виникають сумніви, не тільки при вживанні слів "холостяк" та "холостячка", а й при вживанні слів "чашка", "філіжанка", "горнятко", "кухоль".

Про це розповідає філолог, письменниця та викладачка української мови Марина Герасименко.

Читайте також: Ніяких пішли і давайте: як чемно звертатися до людини українською з проханням

В українській мові є кілька слів, за допомогою яких ви можете замовити у кафе свіжозварену каву. Але слід пам'ятати, що вони не синоніми і мають свої особливості у використанні.

Чашка

З чашкою все більш-менш ясно. Невеликий посуд (в основному з вушком), переважно з порцеляни або фаянсу, з якого п'ють чай, каву та інші напої. Так, цілком можливо замовити у кав'ярні чашку кави – і це не буде русизмом.

Філіжанка

Останнім часом у нас полюбили пити каву із філіжанок. Швидше за все, це слово походить із турецької мови, можливо, через польське чи румунське посередництво.

турецькою – fincān, filcān

румунська – filigean

польською – filiżanka

Горнятко

А ось слова горня, гірки в цьому синонімічному ряду немає. Горня – це маленький горщик, а не чашка. До нього можна покласти їжу, налити юшку, але не гарячі напої.

Кухоль

Кухоль - це те, що в російській мові називають кружкою. Кухоль, кухлик - більше за розміром, переважно циліндричної форми, як склянка з ручкою. Але кухоль може бути не тільки скляним, а й металевим, керамічним. Ще різниця в тому, що чашка більше для гарячих напоїв, а в кухоль можна налити й холодні.

Наприклад: Кухоль води/молока/квасу/пива.

Раніше "Апостроф" розповідав, чи є русизмом слово "пилосос" та які є аналоги в українській мові.

Вас також може зацікавити:

"Військовий" чи "воєнний”: коли і як правильно вживати ці слова

"Біля" чи "близько"? Як правильно сказати українською про приблизну кількість часу

Як на українську перекласти слово "пододеяльник": правильні замінники

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!