RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

На "розпродажі" "шаром покоти": як сказати українською правильно

В українців, які ще вчать українську мову, можуть виникати складнощі з перекладом з російської мови не тільки слів, які рідко застосовуються у повсякденному житті, а й такі розповсюджені, як "распродажа". Також буває складно перекласти більшість фразеологізмів - усталених словосполучень, які сприймаються як єдине ціле, наприклад, "хоть шаром покати".

"Апостроф" розповідає, як правильно перекласти українською "распродажа" та фразеологізм "хоть шаром покати".

Читайте також: На протязі чи протягом: в чому помилка і як сказати правильно

Словники пропонують перекладати слово "распродажа", як "розпродаж" з наголосом на другу голосну. Наприклад: озпродажем домашньої збірки Дюґе займався ще 1678 року". Дія від цього слова утворюється так: розпрода́ти, розпродава́ти. Цей відповідник також затверджують у словнику української мови від Інституту мовознавства.

У свою чергу, з відомим фразеологізмом "хоть шаром покати" теж можуть виникнути складнощі при перекладі. Мовознавці пропонують декілька варіантів його перекладу: "як виметено"; "хоч котись (покотись)"; "нічогісінько немає (нема)".

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!

Нагадаємо, раніше ми писали, як правильно замінити русизми "в основному" і "в першу чергу" українською.

  • Вас може зацікавити:

"Прийшло в голову": в чому помилка і як сказати правильно

Як правильно сказати "будь здоров" людині, що чхає: традиція сягає у глибину віків

Жодних "пішли" і "давайте": як ввічливо звертатися до людини українською із проханням