RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

В Туреччині знайшли таблички з написами невідомою мовою: вчені ламають голови над розгадкою

Археологи виявили в Туреччині раніше невідому давню мову в культовому ритуальному тексті при розкопках у Хаттусі - давній столиці Хетської імперії пізнього бронзового віку.

Про це пише Ancient Origins.

Читайте також: У Перу розкопали мумії доінкських часів та інші артефакти: фото

"У Багазькій-Хаттуші (Хаттуса), старій хетській столиці в Туреччині, відбулося важливе археологічне відкриття. Археологи виявили раніше невідому стародавню мову в культовому ритуальному тексті, додавши новий вимір у наше розуміння Анатолії пізнього бронзового століття", - йдеться в матеріалі.

Археологічний об'єкт Хаттуса на північному сході Туреччини є стародавнім хетським скельним святилищем і святилищем просто неба. Найраніше поселення з вражаючими скельними рельєфами, що зображають божеств та міфологічні сцени, відноситься до пізнього бронзового віку (1650-1200 рр. до н. е.), коли в регіоні домінувала Хетська імперія.

Хаттуса була стародавньою столицею Хетської імперії, і досі серед найбільш дивовижних відкриттів на цьому об'єкті Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО було зображення бога бурі "Тарханта", який символізував силу та могутність хетського пантеону. Проте нещодавні розкопки виявили досі невідому індоєвропейську мову.

Загалом, на цьому місці було виявлено близько 30 тисяч глиняних табличок із клинописними написами. Невідома мова з'являється в культовому ритуальному тексті, написаному на глиняній табличці хетською мовою, яка є найстарішою засвідченою індоєвропейською мовою. Але в одному розділі є декламація "невідомою мовою", що відкриває нові двері, що ведуть до втрачених бібліотек інформації про життя в Анатолії пізнього бронзового віку. У статті, опублікованій у Вюрцбурзькому університеті, професор Швемер повідомив, що наразі він аналізує "небачену раніше" клинописну мову. Інші таблички, виявлені на цьому місці, були написані анатолійською, сирійською та месопотамською мовами, а записані ритуали служать археологам лінгвістичними картами Анатолії пізнього бронзового віку та Хетської імперії.

Прагнучи розширити межі лінгвістичної археології та відродити майже втрачену мову, вчені планують провести ретельне дослідження. Їхня основна мета полягає у вивченні лінгвістичних нюансів калами, нещодавно відкритої стародавньої мови, та встановленні її подібності з іншими лувійськими діалектами, що переважали в епоху пізньої бронзи в Анатолії.

Раніше "Апостроф" писав, що на північному сході Замбії археологам вдалося знайти зразки стародавніх колод віком у півмільйона років.

Вас також може зацікавити: