RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Захоплююче відкриття: у Мексиці знайшли похоронну камеру майя

Археологи з Національного інституту антропології та історії (INAH) Мексики зробили захоплююче відкриття, виявивши приховану похоронну камеру майя в археологічному комплексі Тулуме, Кінтана-Роо.

Про це повідомляє "arkeonews".

Читайте також: Знаходиться на дні моря: у Англії шукають старовинне місто піратів

Похоронну камеру було виявлено під час планових робіт з розчищення нової доріжки для відвідувачів між двома храмами. Камера, захована в печері і закрита масивною скелею, містила останки кількох людей. Після видалення каменю, що закривав вхід до печери, було виявлено людський скелет, частина якого опинилася зовні, а частина всередині. Це може вказувати на те, що людина опинилася в пастці під час спроби потрапити в печеру.

Дослідники також виявили всередині печери вісім поховань дорослих, які добре збереглися завдяки прохолодному і сухому середовищу. Скелети були виявлені разом з великою кількістю останків тварин, таких як собаки, миші, опосуми, кровосисні кажани та інші.

За словами археологів, топографія печери засвідчує наявність двох невеликих камер, дослідження яких дасть змогу глибше зрозуміти ритуали та звичаї майя. Артефакти, такі як ступка і керамічний "молкахете" (млин), вказують на період пізнього посткласичного періоду (1200−1550 рр. н.е.).

Останки та матеріали будуть піддані додатковому вивченню в Центрі INAH у Кінтана-Роо. Дослідники також планують провести тривимірне сканування місцевості, щоб зберегти матеріали в їхньому первісному контексті та надати можливість широкій громадськості поглянути на це захопливе археологічне відкриття.

Раніше "Апостроф" писав про те, що вчені знайшли фрагмент перекладу Біблії, якому 1750 років.

  • Вас також може зацікавити:

В Китаї знайшли найстарішу табличку множення, якій понад 2,3 тисячі років: фото

У Китаї розкопали палац віком 4 тисячі років: зведений за часів напівлегендарної династії Ся, фото

Скарби, мумії та загублене місто майя: сім найдивовижніших археологічних відкриттів 2023 року