RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Викорінюємо суржик: як українською сказати слово "благополуччя"

Щоб побажати своїм рідним та близьким всього доброго, українці часто використовують суржик "благополуччя", хоча в українській мові є щонайменше три правильні відповідники цього слова.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Як тільки це не роблять: мовознавець пояснив, як писати числівник "пів" за новими правилами

Так, в Академічному тлумачному словнику української мови можна знайти тлумачення слова "благополуччя" - життя в достатку й спокої, щастя.

Але відповідне слово є російською калькою, адже воно складається з російських "благо" та "получать", що в українському варіанті мало би звучати як "благоотримання", якого не знайдеш у словнику.

Водночас є три українські відповідники для "благополуччя": добробут, достаток та гаразд (гаразди). Також можна замінити його на "щастя".

"Добробут" складається зі слів "добро" та "бути". Тому не "соціальне благополуччя", а "соціальний добробут", не "емоційне благополуччя", а "емоційний добробут".

У словнику української мови та в українській літературі можна знайти приклади вживання цих трьох відповідників: "Федір належав до тих людей, що найменше дбають про свій власний добробут" (Микола Руденко, Вітер.., 1958, 63), "Жили ми при достатку, всього було доволі" (Марко Вовчок); "Сердечно бажаю Вам здоров'я та всякого гаразду" (Михайло Коцюбинський).

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми проводитимемо лагідну українізацію: пояснюватимемо випадки застосування правопису, мовних норм, публікуватимемо цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб у нашій країні з кожним днем ставало дедалі більше україномовних українців, а наша солов'їна мова звучала звідусіль!

Раніше "Апостроф" розповідав, як українізувати російське слово "издержки".

  • Вас може зацікавити:

Як на українську перекласти слово "підодіяльник": правильні замінники

Не Даша і не Наташа: як звучать українською русифіковані жіночі імена

"Либонь" та "знічев'я": що означають ці колоритні українські слова