RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Як "прокачати" свою українську мову, говорити правильно і гарно: прості поради

Багато хто не знає, як правильно перекласти українською мовою багато слів зі щоденного лексикону і вживають русизми, хоча ці слова мають безліч точних відповідностей.

Про це пише Чорноморський національний університет ім. Петра Могили.

Читайте також: Ніяких пішли і давайте: як чемно звертатися до людини українською з проханням

В Україні навіть досвідчені філологи не беруться за це засуджувати. Однак є дві речі в нашому суспільстві, які справляють перше враження - це взуття та мова. Тож треба намагатися спілкуватися без слів-паразитів, сленгу та русизмів. І для цього є деякі правила.

Більше говоріть

Це головне правило для тих, хто мріє покращити українську мову, проте продовжує використовувати інші для повсякденного спілкування. Якщо надалі у побуті спілкуватися російською, англійською чи ще якоюсь, українська мова так і залишиться на рівні суржику. Будь-яка мова – це щоденна практика, тому для того, щоб не просто опанувати її, а по-справжньому заговорити щиро і без помилок, слід зробити українську своєю буденністю. Говоріть з усіма: з друзями, викладачами чи колегами, з домашніми тваринами вдома та із самим собою.

Мова - вираз Вашого внутрішнього "я", тому крім зовнішніх впливів, серед яких модне вживання певних слів або вплив оточуючих, доведеться зіткнутися і з іншими складнощами. Наприклад, поширеним явищем є використання слів-паразитів при маленькому словниковому запасі або невмінні вгамувати свої емоції під час відповідальних подій.

Метод батога та пряника

Спробуйте говорити українською, не надто швидко та обов'язково аналізуйте свою мову. За кожен день без слів-паразитів та просторих висловів дозволяйте собі маленьку нагороду (можливо, щось солодке або додатковий час для відпочинку).

Раніше "Апостроф" розповідав, чи є русизмом слово "пилосос" і які є аналоги в українській мові.

  • Вас також може зацікавити:

Не Даша і не Наташа: як звучать українською русифіковані жіночі імена

"Біля" чи "близько"? Як правильно сказати українською про приблизну кількість часу

Як на українську перекласти слово "пододеяльник": правильні замінники

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!