RU  UA

В діях Єрмака побачили небезпечну тенденцію

Політичний діяч Володимир Цибулько та політолог Валентин Гладких в програмі "Всьо по бєспрєдєлу" на "Апостроф TV" у Роксани Руно обговорили тему першого року роботи президента Володимира Зеленського. При цьому Цибулько бачить загрозу в тому, що нова влада об'єднує міністерства і на них впливають з Офісу президента.

Що змінилося при президенті Зеленський?

Володимир Цибулько переконаний, що за рік роботи нового президента вплив державних інститутів сильно знизилася.

"По-перше, зміна Адміністрації президента на Офіс президента відбулося для того, щоб уникнути закону про люстрацію при призначенні Андрія Богдана главою ОП. По-друге, чинний глава Офісу президента буквально перетягнув на себе частину функцій МЗС. Також відбувалося штучне злиття різних міністерств. Все це дуже небезпечно", - пояснив він.

На думку Валентина Гладких, ситуація виглядає трохи інакше. Він запевнив, що попередній президент, також часто зловживав владою і впливав на міністерства.

"В Україні накопичилося багато проблем, нова влада прийшла не в ідеальну ситуацію. Кожен раз, зі зміною влади, зменшується ресурсна база, проблеми поглиблюються і геополітична ситуація ускладнюється", - запевнив він.

Які головні досягнення і провали нової влади

Володимир Цибулько підкреслює, що деякі процеси, починаючи від ринку землі, є досить виграшними.

"Поліпшення інвестклімату потрібно було починати з судової реформи, але поки цього не відбувається. Скандали останнього часу показують, що в країні є справжній монстр у вигляді судової системи. Інвестори сюди не підуть, незважаючи на проект про інвестнянь", - запевнив він.

Валентина Гладких відзначає, що навіть в такій ситуації потрібно дивитися на нюанси, так як без них нічого не відбувається.

"Потрібно зробити все, щоб у чесного бізнесу була можливість працювати "в білу", а силовики не виходили за рамки своїх повноважень і не давили на бізнесменів. Потрібна реформа СБУ і потрібно створити службу фінансових розслідувань. Тоді економіці буде легше дихати", - вважає експерт.

Чи можливі дострокові вибори президента?

Валентина Гладких переконаний, що дострокових виборів не буде, поки не з'явиться кандидат, який буде більш популярний, ніж Володимир Зеленський.

"Групи впливу в країні будуть намагатися впливати на Зеленського і підтримувати його, до того моменту, поки не з'явиться новий гравець на політичній арені", - запевнив він.

Володимир Цибулько вважає, що Зеленський зможе досидіти свій президентський термін, якщо після місцевих виборів відбудеться формування нової коаліції в ВР і призначення нового прем'єра, який займеться економікою.