RU  UA

"Лукашенко ображає навіть дітей": Цепкало на "Апостроф TV" у Руно

Дипломат і білоруський опозиційний політик Валерій Цепкало в інтерв'ю Роксані Руно в програмі "Всьо по бєспрєдєлу" на "Апостроф TV" розповів про те, як проводиться президентська кампанія в Білорусі, про об'єднання опозиції і про затримання "вагнеревців".

Про вибори у Білорусі

Політик переконаний, що його дружині, яка залишилася в Мінську, поки нічого не загрожує, але дана політична кампанія є найбруднішою.

"Природно, що це одна з найбрудніших або найбрудніша президентська кампанія з усіх, з боку влади. Керівник країни абсолютно не вибирає вирази, він ображає і чоловіків, жінок і навіть дітей. На все це неприємно дивитися. Він познімав трьох основних більш рейтингових конкурентів: Тіхановского, Бабарика і мене", - заявив Цепкало.

Про те, чому три кандидата не об'єдналися проти Лукашенка

Дипломат пояснив, що йому було практично неможливо об'єднається з блогером Сергієм Тіхановском і Віктором Бабарика по ряду причин.

"Спочатку, ми троє один одного не знали. У нас не було політичних партій. У нас не можна громадянам об'єднуватися, формувати громадянське суспільство і інше. Якщо людина завчасно показує влади, що у нього є політичні амбіції, то він би раніше сідав у в'язницю. Так було з Тіхановском - він сів відразу. Його навіть не допустили до того, щоб він почав збирати підписи на свою підтримку, його превентивно посадили в тюрму. Також посадили в тюрму і інших опозиційних лідерів: Миколу Статкевича, 20 блогерів та ряд інших людей", - пояснив він.

Про затримання 33 "вагнеревців" в Білорусі

За словами Цепкало, дана подія не є чимось серйозним і більше схожа на театральну постанову.

"Поки ці люди взяті у заручники, через місяць їх відпустять. Так уже було з українцями. Тоді було один до одного. І п'ять років тому, і десять років тому, і п'ятнадцять років тому. У нас таке відбувається з певною регулярністю. Показували по білоруському телебаченню. Тоді Лукашенко вважав, що Україна збирається імпортувати Майдан. прориватися група українських бойовиків на джипах, прямо через українсько-білоруський кордон. Людей тоді затримали, Лукашенко також сказав, що вони вже дають свідчення. Минуло два місяці і не було відкрито жодної кримінальної справи, всіх відпустили ", - пояснив він.

Також політик додав, що подібні випадки були в 2010 році, в 2006 і навіть в 1994.