RU  UA

«По провалу операції з «вагнерівцями» має бути відкрито справу»: Бутусов в ефірі «Апостроф TV»

Журналіст Юрій Бутусов наполягає на тому, що спецоперація СБУ із затримання "вагнерівців" була провалена через президента Володимира Зеленського і необхідно відкрити кримінальне провадження по даному питанню.

Про кримінальну справу з розслідування ЗМІ

Бутусов наполягає на тому, що за фактом провалення операції СБУ повинні відкрити кримінальне провадження.

«Публічна позиція держави в питанні затримання "вагнерівців" може бути яка завгодно. Але особисто мені вистачає в цій історії виключно одного. СБУ або Офіс генпрокурора, які підпорядковуються президенту, в будь-якому випадку повинні відкрити кримінальну справу за статтею "розголошення даних". І вже в рамках цієї справи вони повинні дати оцінку всім перерахованим фактам, провести допити серед числа тих людей, які фігурують в матеріалах ЗМІ. І є не тільки заяви в ЗМІ, деякі депутати також відреагували на цей інцидент. І силовики зобов'язані відреагувати. Справа повинна бути відкрита, нехай її і не будуть розслідувати. Але тоді стане ясно, що певні чиновники ухиляються від виконання своїх прямих обов'язків. І коли прийде час, з них можна буде запитати про те, чому вони не вели розслідування», - пояснив він.

Про роль Єрмака і Зеленського

Журналіст підкреслює, що роль Зеленського в питанні провалену операції набагато вище, ніж роль Андрія Єрмака.

«Я б не хотів звужувати дане питання виключно до того, що є там "поганий Єрмак" і всі питання до нього. Насправді, це питання не до нього. Поки у мене немає ніяких претензій, поки розслідування не проведено, до пана Єрмака. Адже він працює в рамках тих повноважень, якими його наділяє президент Зеленський. Вважаю, що Зеленський абсолютно незалежний на посаді президента, і він сам вирішує, кому віддає частину своїх повноважень. Це справа - виняткова сфера відповідальності президента Зеленського. Це він запросив певне число людей до участі в нараді, де обговорювалися питання нацбезпеки. Це президент прийняв рішення по даній справі. Нехай навіть цим рішенням було те, що він просто промовчав, коли хтось інший говорив. Так що відповідальність тут на Зеленський. Упевнений, що рішення не сваритися з росіянами і рішення зірвати захоплення терористів, як мінімум, було прийнято президентом. А вже хто-то міг його виконувати і це інше питання», - запевнив журналіст.

Про мету можливої спецоперації СБУ

Бутусов запевняє, що в разі захоплення російських найманців Україна могла б вигідно поміняти їх на полонених, які роками перебувають в Росії.

«Замість того щоб роками просити про те, що Кремль повинен звільнити наших полонених, ми могли захопити ряд терористів, які представляють інтерес для Москви. Нагадаю, що коли був захоплений Цемах, його поміняли вже через місяць. Якщо був би захоплений російський військовий з батальйону "Степ" Денис Харитонов, який в 2014 році збив два українських Су 25, то Росія дуже швидко б захотіла його обміняти, так як він був обізнаний про операціях РФ більше, ніж Цемах. І Путін би гарантовано пішов на його обмін, але вже на наших умовах і з нашими вимогами», - підкреслив він.