RU  UA

Гозман назвав два варіанти Путіна щодо протестів в Білорусі

Російський політик Леонід Гозман назвав два варіанти президента Росії Володимира Путіна щодо протестів в Білорусі.

Своєю думкою Гозман поділився в ефірі Апостроф TV.

«У Москві консолідувався думку про протести в Білорусі. Там не дуже підтримують Лукашенка, видно він дратує їх своєю тупістю. Але також вони не підтримують заворушення і хочуть, щоб там все заспокоїлося. При цьому вони постійно намагаються дискредитувати протестуючих, але це не через любов до Лукашенка, вони просто боятися того, що протести перекинуться на Росію», - розповів політик.

На його думку, Росія і Білорусь ментально ближчі один до одного, ніж Росія і Україна.

«І якщо народу Білорусі вдасться скинути диктатора, то це стане небезпечним прикладом для Кремля. У Росії і так режим слабкий. Путін постарається не дозволити перемогу протестуючих в Мінську. Поки він просто спостерігає за тим, чи зможе Лукашенко самостійно зупинити всі процеси, але поки у того не особливо виходить», - вважає Гозман.

«Якщо ж у Олександра Григоровича не вийде вирішити питання з протестами самостійно, то у Путіна буде два варіанти. Перший - це військова інтервенція гібридним шляхом. Або пряме вторгнення. Але другий варіант для Путіна дуже важкий, так як він буде пов'язаний з кровопролиттям і будуть великі людські втрати. І складно придумати бандерівців і заборона російської мови. Але також у Путіна є запасний план, який поки не сприймається серйозно. Якщо протестувальники і влада будуть довго перебувати в рівному становищі, то в країні може з'явитися якийсь комітет Національного порятунку, в якому будуть люди з лукашенківською еліти. Вона буде більш ліберальна, але при цьому відносно спокійна до протестів. Ці поважні люди можуть привести до влади проросійського кандидата, який здасть країну Кремлю», - пояснив він.

Нагадаємо, що днем раніше Олександр Лукашенко в черговий раз зателефонував президентом Росії Володимиром Путіним.