RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​Теракт 11 вересня: в мережі згадали історії загиблих емігрантів з України

11 вересня 2001 року в США сталася найбільша терористична трагедія в історії людства. У той день загинуло 2077 осіб, серед них 9 українських емігрантів: Володимир Савінкин, Марина Герцберг, Шурик Брагінський, Олена Беліловська, Борис Халіф, Людмила Ксідо, Юрій Мушинський, Семен Вейзер, Ігор Зукельман.

До 17-ї річниці трагедії "Апостроф" зібрав про них інформацію.

Програміст Валерій Савінкин працював в Джерсі-Сіті, вікна його офісу як раз виходили на ВТЦ. Вранці 11 вересня він вже був на роботі і близько 9 години почув новини про вибух Північної вежі, де в той момент був його син - 21-річний Володимир Савінкин.

Володимир працював в компанії Cantor Fitzgerald на 101 поверсі Північної вежі. Перший літак, захоплений з терористами, врізався в будівлю всього на кілька рівнів вище.

Герцберг переїхали з Одеси в США в 1980 році. Батьки дуже пишалися дочкою, яка вчилася в школі для талановитих дітей Mark Twain, потім поступила в спеціалізовану школу Stuyvesant, а ступінь бакалавра отримала в Бінгемтонском університеті.

25-річна Марина Герцберг, яка переїхала в США разом з батьками з Одеси вирішила стати магістром і вступила на вечірнє відділення в Baruch College. За тиждень до початку занять вона влаштувалася в Cantor Fitzgerald і вранці 11 вересня була в офісі. На тому ж 101 поверсі, де знаходився Володимир Савінкин.

Алекс Брагінського або, як його називає мати, - Шурик Брагінський. Вранці 11 вересня був на конференції, яка проходила за все на кілька поверхів вище офісу Cantor Fitzgerald.

Олена Беліловська працювала на 93 поверсі Північної вежі. Колеги називали її по-англійськи - Хелен. Жінка жила в Мамаронеке зі своїм чоловіком і 13-річним сином. Незадовго до 11 вересня Олена стала заступником віце-президента компанії Fred Alger Management.

30-річний Борис Халіф був консультантом в сервісній компанії Marsh & McLennan в першій вежі Всесвітнього торгового центру.

Людмила Ксідо мігрувала в США з Одеси в 1979 році. Разом з нею переїхати повинні були чоловік і брат, але вони загинули в авіакатастрофі, коли поверталися в Одесу з Москви з виїзними візами. У жінки залишилося троє дітей.

55-річний Юрій Мушинський після міграції спочатку був різноробочим, а потім заснував свій бізнес. Вранці 11 вересня він заїхав в ВТЦ, щоб забрати чек за ремонтні роботи в ресторані.

У Семена Вейзер на початку 1970-х з'явилася можливість іммігрувати в Ізраїль, куди потім переїхали дружина і син, а ще через кілька років вони разом полетіли в США.

29-річний Ігор Зукельман працював на 97 поверсі ВТЦ в Fiduciary Trust Company International. Він іммігрував з України в США в 1992 році, а громадянство отримав за кілька місяців до теракту. У нього залишився син, якому було всього три роки.