RU  UA

"Розвернуть зброю проти Лукашенка": Бацька боїться воювати проти України

Білоруська армія не піде воювати в Україну та вмирати за російського диктатора володимира путіна та самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Всі навчання та оголошення про перевірку бойової готовності військ Білорусі – це лише елемент тиску на ЗСУ та не становлять реальної загрози наступу з боку Республіки.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів радник білоруської опозиціонерки Світлани Тіхановської Франак Вячорка.

"Навчання в Білорусі тривають вже рік. Вже 12 місяців Лукашенко перекидає війська зі сходу на захід, з півночі на південь. Це робиться для тримання у постійній напрузі Збройні сили України, створюючи тиск на прикордонні війська, психологічний тиск на українське населення, а також і на самих білорусів. Для Лукашенка дуже важливо підтримувати цей страх всередині Білорусі, щоб народ не протестував. Плюс таким чином Лукашенко демонструє лояльність путіну, адже для нього важливо отримувати фінансові ресурси та політичну підтримку від Кремля. Тому він буде вдаватися до усіх способів, щоб показати себе єдиним лояльним союзником путіна в цій війні. Але я не думаю, що білоруська армія піде воювати проти України, вони не підтримують цю війну і серед білорусів росте підтримка України", – пояснює він.

Вячорка припускає, що путін може використати білоруські війська, об'єднавши їх в один батальйон з російськими, та поставивши їх на технічні посади. Або ж відправивши білорусів на окуповану територію виконувати якісь роботи.

"Але щоб білоруси перетинали кордон України та вмирали за путіна та Лукашенка – цього не буде. Вони скоріше розвернуть зброю проти Лукашенка" – заявив він.

Як повідомляв "Апостроф", самопроголошений президент Білорусі Лукашенко хотів би вести повномасштабну війну проти України разом із російським диктатором путіним, але він боїться давати білорусам зброю в руки, оскільки ризикує втратити свій політичний режим.