RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Нова війна у Карабасі: що зараз відбувається у регіоні

На початку вересня Азербайджан почав нарощувати військову присутність вздовж лінії розмежування з Нагорним Карабахом і кордоном з Вірменією, "переганяючи" ударні вертольоти "Мі-17", танки та інше озброєння, і сьогодні, 19 числа, Баку оголосило про початок "спеціальної військової операції" у Карабахському регіоні.

"Апостроф" пише, що зараз відбувається на кордоні Вірменії та Азербайджану.

Читайте: У Вірменії розпочали термінову мобілізацію: війська перекидають до кордону з Азербайджаном, відео

Приводом для початку бойових дій, за версією Азербайджану, став обстріл позицій з боку ЗС Вірменії в Карабаху, мінування у регіоні та зміцнення бліндажів.

Однак конкретним епізодом, який спричинив збройну ескалацію, став підрив автомобіля державного агентства автомобільних доріг на дорозі Ахмедбейлі-Фізулі-Шуша.

"З метою забезпечення положень Тристоронньої заяви, припинення широкомасштабних провокацій у Карабахському економічному районі, роззброєння та виведення формувань збройних сил Вірменії з наших територій... а також відновлення конституційного ладу Азербайджанської Республіки, в регіоні розпочато антитерористичні заходи локального характеру", - заявило Міноборони Азербайджану.

Також у МО додали, що в рамках заходів із застосуванням високоточної зброї на передній лінії та у глибині знищуються позиції формувань збройних сил Вірменії, їх довготривалі вогневі точки, а також бойові засоби та об'єкти військового призначення.

Міністерство закордонних справ Вірменії закликало російські миротворчі війська в Карабахському регіоні втрутитися та зупинити "повномасштабну агресію" Баку, проте російські "миротворці", порушуючи всі домовленості, вирішили не заважати проведенню СВО Азербайджану, давши добро на обстріл лінії зіткнення.

У Держдумі РФ заявили, що доки російським миротворцям самим нічого не загрожує, вони не мають права застосовувати зброю. У той же час, офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова просить забезпечити безпеку російським миротворцям, які були розміщені в Карабаху.

Війська Азербайджану почали обстрілювати фактичну столицю невизнаного Нагірного Карабаху місто Степанакерт, а ЗС Вірменії в свою чергу завдали удару по артилерійських установках на Агдамському напрямку.

Після цього в Єревані почалися протести. Декілька сотень людей вийшли на площу перед будівлею уряду Вірменії. Вони звинувачують прем'єр-міністра Нікола Пашиняна у тому, що його "зрадлива політика" призвела до нинішньої ситуації.

Сам Пашинян вийшов у прямий ефір і заявив, що Єреван не має наміру вступати у повномасштабну війну з Азербайджаном. Паралельно керівництво т.зв. "Нагірно-Карабахської республіки" звернулося до Азербайджану з пропозицією розпочати переговори.

Омбудсмен Нагірного Карабаху Гегам Сепанян заявив, що в результаті обстрілів з боку Азербайджану одна дитина загинула, ще 8 отримали поранення. Пізніше він додав, що кількість постраждалих серед мирного населення в Нагірному Карабаху зросла до 23, двоє загинули.

Також оборонне відомство показало кадри знищення артилерійської установки ЗС Вірменії, яка, як стверджується, взяла на приціл громадянську інфраструктуру Азербайджану.

Тим часом в адміністрації президента Азербайджану попередили, що антитерористичні заходи буде продовжено, якщо незаконні формування в Карабаху не складуть зброю.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Азербайджан стягував до вірменського кордону різні види артилерії, танки та велику кількість військових вантажівок із символами та "∀".

  • Вас може зацікавити:

Армія РФ таємно передає вірменським провокаторам у Карабаху сотні китайських дронів

ЗМІ розповіли про інтерес великих французьких компаній у конфлікті в Карабаху

Ніякого "Нагірного Карабаху" немає: Азербайджан знущався з Міноборони РФ