RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Світ

Новини

19 вересня

Всі новини

"Троянський кінь" для "Хезболли": у NYT дізнались нові подробиці про пейджери з вибухівкою

Пейджери для бойовиків "Хезболли" виготовила підставна угорська компанія, створена ізраїльською розвідкою.

Про це пише The New York Times з посиланням на трьох офіцерів розвідки, які були у курсі операції.

Мова йде про B.A.C. Consulting — угорську компанію, яка мала контракт на виробництво пристроїв від імені тайванської компанії Gold Apollo.

Джерела NYT кажуть, що Ізраїль створив також дві інші підставні компанії, щоб приховати те, що насправді пейджери створювали офіцери ізраїльської розвідки.

B.A.C. працювала і зі звичайними клієнтами, для яких виробляла нормальні пристрої. Але головним клієнтом була "Хезболла", її пейджери містили батареї, начинені вибуховою речовиною PETN. В Ізраїлі співробітники розвідки називали пейджери "кнопками", на які треба було натиснути, коли настане відповідний момент.

Пейджери почали постачати до Лівану влітку 2022 року в невеликих кількостях, але виробництво швидко наростили після того, як лідер терористів Хасан Насралла заборонив використовувати мобільні телефони. У американській розвідці виданню розповіли, що влітку поставки пейджерів до Лівану збільшилися: до країни прибули тисячі одиниць і були розподілені серед офіцерів "Хезболли" та їхніх союзників.

За словами трьох співробітників розвідки, щоб здійснити вибухи, Ізраїль включив пейджери та відправив на них повідомлення арабською мовою, яке виглядало так, ніби воно надійшло від вищого керівництва "Хезболли". За кілька секунд Ліван поринув у хаос.

Нагадаємо, пейджери масово вибухнули по всьому Лівану 17 вересня. В результаті, за даними ліванського МОЗ, постраждали 4 тисячі осіб, ще 11 загинули. Серед постраждалих - посол Ірану в Бейруті Моджтаба Амані та двоє співробітників іранського посольства. Постраждали і члени "Хезболли" у Дамаску, включаючи сина депутата ліванського парламенту Алі Аммара.