RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Агресивна меншість не може диктувати волю суспільству: Василь Філіпчук про трагедію у Франції і урок для України

Радикальні меншини, розростаючись, все складніше інтегруються у свої середовища у європейських країнах, де вони проживають, і це призводить до трагедій як нещодавнє вбивство вчителя у Франції. Україні теж слід звернути увагу на цю проблему і вжити необхідних заходів задля попередження такого роду випадків.

Про це в ефірі шоу "Чорний лебідь" на каналі NewsOne розповів дипломат і засновник видання "Апостроф" і телеканалу "Апостроф TV" Василь Філіпчук.

Так, він вказав на проблеми за адаптацією меншин у середовище, де вони проживають і на збільшення таких меншин у європейських країнах, що може призвести до суттєвих проблем.

"Франція пройшла декілька етапів свого розвитку, усвідомлення. Було досягнуто певного консенсусу в Європі щодо базових норм, правил співжиття. Вбивство вчителя це є дії радикальної меншості, яке застрягло 300-400 років назад. Чи можна модернізувати частину спільнот, які мислять використовуючи категорії Середньовіччя до суспільства? Є економічні, соціальні, моральні речі, завдяки яким людина адаптується до суспільства, в якому живе. Але є безліч прикладів, коли не адаптується. В Брюсселі є місця, де відчуття, що це зовсім інша країна, мова, абсолютно інший світ. Ми неспроможні за допомогою грошей, простягнутої руки адаптувати спільноти які застрягли 200-300 років назад до світу, в якому вони живуть. Поки що ми говоримо про радикальні меншини, але меншини не такі і маленькі. В Бельгії меншина складає майже 20%, ще трошки і це буде не меншина. Що буде з Францією чи Бельгією, коли радикальні угрупування будуть складати 30-40-50%? Вони піднімуться до країн, в яких живуть, чи своїми стандартами опустять рівень європейської цивілізації?", - зазначив він

Дипломат розповів про роль Туреччини у нагнітанні ситуації між Заходом і мусульманським світом.

"Туреччина 30-40 років сприймалася як приклад реформи мусульманської країни, її вестернізації. Виявляється, ні, реформа не просто провалилася, Туреччина взагалі взяла на себе функції лідера мусульманського світу, який прямо кидає виклик Заходу, а Захід м'яко кажучи не в стані дати відповідь і все більше стикається з тим, що це не Туреччина проситься бути за столом з європейськими країнами, а європейські країни мають стукати в двері до турецького президента з проханням вирішити ті чи інші питання", - пояснив він.

Василь Філіпчук зазначив, що Україні слід уважно підійти до цієї проблеми, зробити висновки у контексті своєї політичної кон'юнктури та звернутись до країн Заходу задля обговорення цієї теми.

"З такими середньовічними стандартами ми можемо мати світ, коли меншина стає сильнішою, де тут місце нам? Де Україна бачить себе? По-перше, агресивна, радикальна меншість - чи ми дозволимо угрупуванням, які відображають позиції 3-7% диктувати волю суспільству? По-друге, які інструменти ми будемо використовувати, щоб радикальні меншини ставити на місце? Це ключові речі, які нам треба обговорити, можливо, тут є більше предмету для діалогу з Європою, ніж торгівля чи політичні стосунки", - додав дипломат.