RU  UA  EN

Неділя, 26 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

Всі новини

Кремль готується до "майдану": з'явилася цікава версія появи в Білорусі ПВК "Вагнера"

Російський журналіст Роман Попков висловив власну версію перебування бойовиків ПВК "Вагнера" в Білорусі, яких затримали 29 липня під Мінськом. За його словами, це може свідчити про те, що Кремль готується до подій в Білорусі на кшталт подій лютого 2014 року в Україні, а тому Москві потрібна силова сітка в країні "коли ситуація вийде з-під контролю" після виборів президента Білорусі 9 серпня.

Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

Попков піддав сумніву версію про те, що "вагнерівці" розташовувалися в Білорусі перед направленням в країни Африки і на Близький Схід.

"Я, якщо чесно, не дуже вірю в історію про "білоруський коридор", про використання Мінська як хаба для перекидання ПВК в Африку і на Близький Схід. У кремлівських ПВК були і є налагоджені маршрути перекидання - про це хто тільки не писав. Військові борти йдуть з Ростова та інших російських аеропортів в сирійську Латакію. У цьому потоці вантажів, потоці ротацій особового складу "вагнеровцям" загубитися не проблема - це їх потік. Далі, з Сирії, вже хоч в Хартум, хоч в Бангі, хоч в Бенгазі. Ніяка "пандемія коронавірусу" тут взагалі не перешкода", - пише журналіст.

За його словами, Кремль вирішив попередити ситуацію, якщо чинному президенту Білорусі Олександру Лукашенку не вдасться зберегти владу.

"У мене є версія (абсолютно ненаукова, зрозуміло). "Вагнерівці" реально збиралися там, в Білорусі. Може вони вішали локшину на вуха КГБшникам, що літатимуть в теплі країни, може і ні. Вони збиралися, тому що в Кремлі сумніваються, що Лукашенко здатний зберегти владу. І хочуть бути готові до ситуації, подібної до кінця лютого 2014 року в Україні. Москві потрібна силова сітка в країні "коли ситуація вийде з-під контролю". У Криму такий сіткою були російські війська", - пояснив Попков.

Журналіст наголосив, що Лукашенко розумів гру Кремля в Білорусі.

"Лукашенко бачив це зосередження сил, його це призвело до сказу, зрозуміло. Він сприймав це як гру проти себе. Просто щоб наробити шуму в ЗМІ і скасувати вибори Лукашенко не пішов би на такий жорсткий крок - взяти в полон бойовиків могутнього сусіда. Це був би навіть не ляпас Путіну, а просто удар в ніс. Лукашенко відчував, що щось мутиться", - припустив Попков.

"Не можна виключати, що Кремль сумнівається в тому, що Лукашенко здатний зберегти владу - і в Москві готуються до "дестабілізації ситуації" вже в період "після Лукашенка". Думають про те, як вести гру в "революційній" Білорусі. "Вагнерівці" могли отримати наказ "промацувати" Білорусь, шукати відповідні місця базування. Ці завдання можна було вирішувати і по шляху в умовний "Судан", і використовуючи "Судан" (і "мінський коридор" в цілому) в якості "легенди", - резюмував російський журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", в Білорусі показали відео затримання бойовиків ПВК "Вагнера".Вказується, що бойовиків прислала приватна військова компанія для дестабілізації ситуації в країні під час виборів, в той час, як сама країна піклується про власну армії.