RU  UA

Нас вже не підірвати і не вбити: лідер білоруської опозиції відповіла на репресії режиму Лукашенка

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська прокоментувала загальнонаціональний страйк, на який вийшла чи не вся країна. У перший день забастовки влада Білорусі вивела на вулиці сотні силовиків.

Подробиці – у сюжеті Апостроф News об 11:00.

За словами Тихановської, сила солідарності білорусів налякала режим Олександра Лукашенка. Влада знову вдалася до репресій, тому що більше ні на що не здатна.

"Кожен з вас проявив героїзм заради друга, колеги і земляка. Цехи заводів не запрацювали, щоб могла запрацювати ланцюгова реакція солідарності. Її вже не підірвати, не затримати і не вбити", - наголосила лідерка опозиції.

Лікарі, студенти, пенсіонери та айтішники вийшли на загальнонаціональний страйк після того, як завершився термін ультиматуму, оголошеного Олександру Лукашенку. Тихановська дала йому 13 днів на складання повноважень.

Неробочим днем вчорашній понеділок оголосили також кафе, ресторани, салони краси та магазини. Солідарними з протестуючим народом були державні заводи та приватні підприємства.

На вулиці білоруських міст виходили тисячі людей. Вони ставали у так звані ланцюги солідарності, а водії, які проїжджали повз протестувальників, сигналили їм на знак підтримки.

Білоруська влада відреагувала на протести традиційно та вивела на вулиці сотні силовиків. Озброєні правоохоронці затримували людей не тільки у Мінську, а й в інших містах країни. Вони стріляли по активістах із пейнтбольної зброї, жорстоко били людей та кидали їх до автозаків.

Силовики також переслідували людей, які розбіглися навсібіч та ховалися у подвір'ях. Там їх ловили, били та затримували. Більшість затриманих мітингувальників доставили у районні відділки міліції. Пакували до автозаків і літніх людей, і дітей. За даними правозахисної організації "Весна", відомі імена більш як трьох сотень затриманих.

Крім того, білоруси повідомляють, що тим, кого не затримували, почали надходити фейкові рахунки за нібито "тримання в ізоляторі" та "розшук". Зачепили такі повідомлення навіть тих громадян, які знаходяться за межами країни.