У Росії побили рекорд за кількістю затримань під час мітингів: в ЄС і США жорстко засудили дії силовиків

Під час сьогоднішніх масштабних протестів в російських містах на підтримку Олексія Навального були затримані понад 5000 чоловік.

За останніми даними правозахисників з ОВД-Інфо, тільки в Москві силовики затримали понад 1600 осіб, а в Санкт-Петербурзі - понад 1100.

Поліцейські і співробітники Росгвардіі затримували без розбору, а ЗМІ повідомляють, що силовики застосовували спецзасоби і били протестувальників. На акціях було затримано також в цілому близько ста журналістів і співробітників ЗМІ.

В ЄС вже відреагували на свавілля правоохоронців і зажадали, щоб Кремль виконував свої міжнародні зобов'язання.

"Я жалкую про масові затримання і непропорційне застосування сили проти протестуючих і журналістів в Росії, що спостерігалися знову сьогодні. Люди повинні мати можливість реалізувати своє право на демонстрації, не побоюючись репресій. Росії необхідно виконувати свої міжнародні зобов'язання", - йдеться в заяві в Twitter верховного представника ЄС у закордонних справах Жозепа Борреля.

Жорстокість російських силовиків також прокоментували в США. Так, новий глава Держдепу Ентоні Блінкен в Twitter заявив, що США "засуджують постійне - другий тиждень поспіль - застосування російською владою жорстокої тактики проти мирних демонстрантів і журналістів".

Крім цього, США вимагають звільнити незаконно затриманих, в тому числі і Олексія Навального.

Раніше ми розповідали, що під час протестів силовики затримали Юлію Навальну і 1 лютого вона постане перед судом.