RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

У Росії засудили опозиціонерку Шевченко: прокуратура вимагала 5 років

Жовтневий районний суд Ростова-на-Дону засудив активістку руху "відкрита Росія" Анастасію Шевченко до чотирьох років умовно у справі про здійснення на території Росії діяльності небажаної організації (стаття 284.1 КК РФ).

Про це повідомляє видання "Коммерсантъ"

Крім того, суд призначив їй чотири роки випробувального терміну. Також Шевченко змінили запобіжний захід з домашнього арешту на підписку про невиїзд до вступу вироку в законну силу.

Прокуратура просила для опозиціонерки п'ять років колонії загального режиму, сама ж Шевченко та її захист просили її виправдати. Обвинувачі заявили, що вина Шевченко доведена в повному обсязі, а результати експертиз говорять про те, що вона усвідомлювала суспільну небезпеку своїх дій.

Кримінальне провадження про здійснення діяльності небажаної організації щодо Анастасії Шевченко відкрили 21 січня 2019 року за доносом Сергія Рульова, який переїхав з України в 2014 році. За версією слідства, Анастасія Шевченко була членом організації "Відкрита Росія. Великобританія", яка визнана небажаною в РФ. Звинувачення вважає, що саме в рамках діяльності цієї організації активістка брала участь в дебатах з членом "Єдиної Росії" Ігорем Третьяковим і на санкціонованому адміністрацією Ростова-на-Дону мітингу, а також була присутня на семінарі "Відкриті вибори" і виступала в Ульяновську на зборах регіонального відділення "Відкритої Росії".

Провину активістка не визнала. 23 січня 2019 року її відправили під домашній арешт.

Під час розгляду першої апеляційної скарги на запобіжний захід Шевченко заявила, що інспектор ФСВП не дозволяє їй викликати лікаря до дітей, а суд вже тиждень відмовляється розглянути її прохання про поїздку в інтернат до старшої дочки-інваліда. Тільки 30 січня 2019 року їй дозволили відвідати дитину в реанімації, на наступний день дочка Шевченко померла.

Як повідомляв "Апостроф", 10 лютого дружина російського опозиціонера Олексія Навального, якого після повернення в Москву засудили до 3,5 років колонії, Юлія Навальна покинула Росію. Літак, пасажиром якого була Навальна, приземлився в німецькому місті Франкфурті-на-Майні.