RU  UA

Небезпечніша від сталінської та нацистської: в Росії назвали особливість пропаганди Кремля

Сучасні російські пропагандисти знаходяться знаходяться значно вище в системі влади Російської Федерації, ніж були їхні колеги в Радянському Союзі або в нацистському Третьому Рейху.

Таку думку висловив в ефірі програми "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф TV російський журналіст, екс-депутат Держдуми РФ Ігор Яковенко.

За його словами, особливість сучасної російської інформаційної системи полягає в ситуації, коли, як кажуть, "хвіст виляє собакою".

"Вони значно автономніші від влади, не дивлячись на те, що створені владою. Вона дає основні установки, але в той же час вся ця система медіакратії в значній мірі теж впливає на владу. У системі ієрархії ці люди знаходяться значно вище в загальній системі путінської влади , в порівнянні, скажімо, з тим, де знаходилися пропагандисти в Радянському Союзі або в нацистському Рейху. Важко було б уявити собі, щоб хтось із газети "Правда" починав читати лекції і повчати депутатів Верховної ради СРСР, як це робив, наприклад , Соловйов, приходячи в Верхню палату парламенту, і буквально пальцем тикав і диктував, що потрібно створювати пропаганду. Тому це трохи інша система", - вважає російський журналіст.

Ігор Яковенко зазначив, що російські медіаперсони значною мірою генерують сучасну російську еліту, виробляють політиків, призначають мислителів і письменників. При цьому вони не просувають жодної ідеології, а виключно розпалюють ненависть.

"Якщо ви подивитеся ці програми Соловйова, Кисельова і так далі, там жодного образу майбутнього немає, ніякої ідеології. Там є ненависть, а це трохи інше. Це якийсь генератор ненависті, дебілізації населення", - підкреслив він.

Саме в цьому Ігор Яковенко бачить їх велику небезпеку для суспільства.

"Насправді небезпека всієї цієї конструкції, яку представляє собою російський телевізор, істотно вища, ніж те, що з себе представляла пропаганда Третього рейху або сталінська пропаганда. Ця конструкція більш небезпечна для людства", - зазначив він.

Детальніше про те, як в Росії вдалося підпорядкувати життя людей телевізору читайте в матеріалі "Апострофа": Існує два варіанти загибелі путінського режиму - журналіст Ігор Яковенко