RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Ртуть замість кримської землі: співробітники МВС Росії намагалися отруїти іноземних дипломатів

Співробітники краснодарського управління МВС РФ розсилали іноземним дипломатам ртуть в запрошеннях на захід "Подаруй частинку землі Криму". Суд засудив обвинувачених до 17 і 14 років тюремного ув'язнення.

Про це повідомляє "Комерсант".

Слідство встановило, що співробітник бухгалтерії ГУ МВС по Краснодарському краю Максим Котоманов виготовив близько 200 запрошень на захід "Подаруй частинку землі Криму" на честь нібито "возз'єднання" півострова і РФ для іноземних посольств і керівників ЄС і НАТО. Документи були написані на підроблених бланках за підписом депутата Держдуми Сергія Железняка. Під виглядом кримської землі Котоманов вклав кристали хлориду ртуті, здатні викликати ураження внутрішніх органів.

У лютому 2018 року такі відправлення були отримані посольствами Болгарії, Угорщини, Італії, Канади, Нідерландів, Польщі, Саудівської Аравії, США, Франції та інших країн. Загальна кількість одержувачів склала близько 20. Решта листів була перехоплені співробітниками "Пошти Росії".

Про подію в поліцію заявив депутат, коли дізнався про розсилку підозрілих листів від свого імені.

Максим Котоманов і його колега Дмитро Красильников були затримані в Краснодарі в липні 2019 року. Їх звинуватили в контрабанді, незаконному обігу отруйних речовин, участі в терористичному суспільстві, підготовці терактів і інших злочинах. Суд почав розгляд цієї справи у квітні 2021 року.

Прокуратура просила засудити обвинувачених до 18 і 16 років колонії суворого режиму. Суд призначив Максиму Котоманову - 17, Дмитру Красильникову - 14 років позбавлення волі.

Раніше "Апостроф" писав, що російського опозиціонера Олексія Навального судитимуть за ще трьома кримінальними справами.