RU  UA

Путін знищив країну: політолог описав ситуацію в Росії та її майбутнє

Президент росії володимир путін знищив шанси країни на європейське майбутнє. У зовнішньому вимірі росія стала токсичною державою, тоді як внутрішня ситуація може закінчитися розколом країни.

Про це заявив російський політолог Дмитро Орєшкін в ефірі Апостроф TV.

"Путін росію знищив. У неї був шанс стати нормальною європейською державою після найтяжчого періоду реформ. Вона швидко росла, мала погані, але конкурентні вибори. Тобто в деякому сенсі ефективні, було незрозуміло, хто перемагає. Виборець зрештою вирішував: хто правий, хто винен. Ці вибори потім були знищені. Були інвестиції, які з усього світу стікалися. Зараз інвестиції з Росії тікають. Був незалежний суд, була незалежна преса. Були неідеальні, але функціонуючі інститути державності. Ну приблизно як зараз в Україні. Там теж неідеальні, і там теж є, наскільки я розумію, олігархія та корупція і так далі. Але це нормальний процес перехідного розвитку", - пояснив Орешкін.

За словами політолога, путін повів росію у бік СРСР, що призвело до катастрофи. У майбутньому росії може загрожувати внутрішній розкол.

"Путін цей процес перервав і скерував його в протилежний бік – назад до Радянського Союзу. Радянський Союз у результаті, як відомо, розвалився. І та траєкторія, яку вибрав путін, веде до катастрофи. Вона вже призвела до катастрофи, на мою думку. Росія як держава, як територія, напевно, навіть як носій культури завдяки зусиллям володимира путіна стає у зовнішніх вимірах токсичною, а всередині – набагато слабшою, рихлішою. Можливо, це призведе до внутрішнього розколу", - продовжив Орешкін.

Проте сам президент росії бачить картину трохи інакше. У його розумінні він зміцнив і згуртував країну.

"Він думає, що він підняв росію, зміцнив росію, згуртував росію. І що? І кинув її воювати з Україною, яку він не в змозі перемогти. Значить, 145-мільйонна росія зчепилася з 38-мільйонною Україною, з армією, яка в п'ять разів менше, і нічого не може з нею вдіяти. Що це, як не катастрофа?" - резюмував Орєшкін.