RU  UA

Є два сценарії: політик назвав шляхи розвитку Росії після війни

Після закінчення війни майбутнє росії може піти за двома сценаріями: володимир путін залишиться при владі і у провінціях почнуться розмови про розпад країни, або відбудеться тіньовий переворот. В останньому випадку все залежить від того, хто прийде замість путіна: імперіаліст або прихильник діалогу із Заходом.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив російський опозиційний політик Дмитро Гудков.

"Насправді, звичайно ж, майбутнє багатоваріантне. Один зі сценаріїв - розпад росії - можливий за умови збереження путіна при владі. У разі навіть закінчення війни, але якщо путін збереже владу всередині країни, то влада буде втрачати популярність. Регіони будуть незадоволені тим , що вони живуть під санкціями, що вони не одержують жодної підтримки з Москви", - продовжив опозиціонер.

За словами Гудкова, щойно влада ослабне, всі ці відцентрові тренди дадуть про себе знати. Тоді у суб'єктів федерації можуть виникнути думки про вихід із її складу.

"Грубо кажучи, башкирець подумає: "А навіщо нам бути у складі росії, якщо наша башкирська нафта під санкціями знаходиться?". Калінінград подумає: "Ми перебуваємо в Європі під завісою залізною, відрізані як від Європи, так і від росії, нікуди виїхати не можемо, встановити торговельні зв'язки. А навіщо нам бути у складі росії, якщо влада вже слабка, нічим нам не допомагає?". Це один із варіантів, але, звичайно, такий варіант розглядається", - навів приклад Гудков.

Існує ще один варіант розвитку подій – це тіньовий переворот.

"Умовно кажучи, коли відбувається змова частини еліт, путін усувається від влади. Способи можуть бути різні: як радикальні, так і менш радикальні. І вони приходять до влади. Далі вже все залежить від того, яка сила приходить до влади. Або це продовжувачі всіх цих мілітаристських, імперіалістичних традицій – це тоді теж рано чи пізно може призвести до воєн, до розвалу країни, до катастрофи", - додав політик.

Проте є й інший шлях. Він можливий якщо до влади приходить інша сила, яка має на меті відновлення відносин із Заходом та зняття санкцій.

"Тоді у країни з'являється шанс не розвалитися. Звичайно, майбутня влада повинна буде виплатити репарації Україні, це очевидно. Має визнати суверенітет не лише України, а взагалі всіх своїх сусідів у міжнародно визнаних кордонах. Вона повинна дуже довго доводити світові, що пройшла через умовно якийсь процес покаяння, як це було і у фашистській Німеччині", - зазначив Гудков.

Опозиціонер переконаний, що цей процес буде дуже тривалим.

"Потрібно буде заново завойовувати довіру західних країн, потрібно буде доводити відмову від імперіалістичної політики. І тоді цілком можливо, що через якийсь час у росії з'явиться шанс – можливо, останній шанс – повернутися і стати частиною світової цивілізації. Але це дуже складно, це довгий процес. Звичайно, без нормальних відносин із західними країнами, насамперед, з Європейським Союзом, у росії немає жодного майбутнього", - резюмував політик.