RU  UA

Поскребуть по засіках: у Росії пояснили, як отримають 2-мільйонну армію

Указ путіна про збільшення чисельності російської армії є офіційним визнанням величезних втрат на війні в Україні. Чи зможе чисельність армії досягти 2 млн – питання, проте її якість та мотивація бійців будуть сумнівними.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив російський політолог Дмитро Орєшкін.

"Те, що путін говорить про те, що армію треба збільшити, означає, що в армії не вистачає людей. Це офіційне визнання того, що втрати неприпустимо великі. А ось звідки він їх візьме, і чи візьме він їх звідкись - це питання абсолютно окреме. Особисто я думаю, що до 2 млн йому армію не підняти, але, звичайно, генерали йому намалюють. Але проблема в тому, що одна справа малювати, а інша – вести військові дії", - зазначив Орешкін.

За словами політолога, це відкат до зразків компостування мозку керівництву приблизно 50-річної давності. Тоді теж просили Леоніда Ілліча не турбуватися, "зараз усе добудуємо", і виходив нескінченний довгобуд.

"З "шойгуйською" армією буде приблизно те саме. За цифрами вони щось наберуть, а фізично ні. По-перше, я нагадаю, що росія – одна з небагатьох країн, чисельність населення якої скорочується у натуральному вираженні. Минулого року ми втратили мільйон людей. За цей рік, напевно, буде щось схоже, тому що вже півмільйона від'їхали за кордони люб'язної вітчизни. Здебільшого, кваліфіковані люди. Молоді мало і найближчими роками її ні звідки не візьметься. Відповідно, можуть когось запросити за гроші, старшого віку – мужиків 40-50 років. Цим, власне, зараз і займаються", - пояснив Орєшкін.

Для збільшення чисельності армії у росії беруть бандитів із в'язниць.

"Їм там все одно - або 5-7 років гинути... Краще, напевно, воювати, так їм здається. Краще надія вибратися через армію на волю, ніж догнити за колючим дротом. Тобто, пошкрябають по засіках. Але в будь-якому випадку, це будуть люди з невисокою підготовкою, з дуже низькою мотивацією. Поки вони будуть набирати нових людей, старі будуть йти, тому що так звані контрактники, дивлячись на те, що відбувається на війні в Україні, з армії біжать правдами і неправдами. Їх залякують, їх садять під замок, їх б'ють, але відтік не зменшується", - додав політолог.

Орешкін вважає, що інтерпретувати слова путіна треба як визнання того, що "спеціальна військова операція" зірвалася.

"Йдеться про справжню повномасштабну війну. І до цієї справжньої повномасштабної війни путін і його армія виявилися не готовими", - резюмував Орешкін.