RU  UA  EN

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

28 травня

Всі новини

Європа затискає гайки росіянам: які запровадили візові обмеження

З понеділка, 12 вересня, припиняє діяти спрощений візовий режим між Євросоюзом та Росією. Тепер росіянам значно складніше отримувати візи.

Про те, що змінилося, пишуть росЗМІ.

Серед основних змін:

  • збільшення візового збору з 35 до 80 євро
  • збільшення термінів видачі віз збільшиться до 15 днів, у деяких випадках – до 45 днів
  • збільшення кількості необхідних документів, росіяни більше не зможуть обмежуватись документами за спрощеним списком.

Крім того, Єврокомісія рекомендувала країнам ЄС уважніше придивлятися до росіян та у разі загрози безпеці відмовляти їм у видачі віз. Ще одна рекомендація – не видавати довгі багаторазові візи. Тепер російські громадяни отримуватимуть одноразові "шенгени" під дати поїздки.

Водночас, пріоритет при видачі віз віддаватимуть членам сімей громадян Євросоюзу, журналістам, дисидентам, представникам громадянського суспільства, студентам та науковцям. Туристам видаватимуть візи в останню чергу.

Також країни Євросоюзу на свій розсуд видаватиму громадянам РФ візи на відвідування однієї країни без права доступу до іншого шенгенського простору.

Раніше видані візи (близько 1 млн.) продовжують діяти, проте Єврокомісія рекомендує у разі загрози безпеці анулювати їх. Водночас Естонія, Латвія, Литва та Польща з 19 вересня запровадять заборону на в'їзд росіян з будь-якими шенгенськими візами, але для деяких категорій (дальнобійники, ті, хто їде до Калінінграда та деяких інших) зроблять виняток.

Читайте також матеріал "Апострофа": Вій на болотах: чи опуститься для росіян "залізна завіса".