RU  UA

Матері не готові з цим миритися: де прорахувався Путін, оголосивши мобілізацію

Після оголошення "часткової мобілізації" в росії, для кожного регіону було визначено план мобілізації. Однак він непропорційний, що спричинило хвилю обурення, у тому числі й серед мешканців Кавказу.

Про це в ефірі Апостроф TV заявила російський політичний аналітик Ольга Курносова.

"Плани з мобілізації по всіх регіонах є. У деяких регіонах ці плани не дуже великі, вони про це говорять. А деякі регіони, де плани занадто великі, про це мовчать. Найяскравіший приклад - це саме Дагестан і Москва. І там, і там 15 тисяч потрібно мобілізувати. Подивіться на розмір Дагестану, кількість населення, і розмір Москви. У Петербурзі, як мені відомо, мобілізаційні плани близько 3 тисяч, може бути трохи більше. А, наприклад, в Якутії, яка набагато менша за населенням, ніж Петербург, – майже 5 тисяч”, – пояснила Курносова.

За словами аналітика, ця непропорційність викликає обурення людей.

"Заткнути його дуже важко, бо все це накладається на старі хворобливі травми. Ми пам'ятаємо історію з дітьми Беслана. Якщо хтось думав, що люди забули, – ні, все це люди пам'ятають. А що робить влада? Влада, звичайно ж, шукає руку Заходу. Вже глава Дагестану сказав, що він знає, що ці протести керуються з Заходу. Ми пам'ятаємо, чим це все скінчилося: вибухами будинків у Буйнакську та Каспійську. Який на хрін Захід, якщо ти забираєш у матері сина? Не забирай, і ніякий Захід її на вулицю не виведе. Але ж ти у неї забираєш", - зазначила вона.

Влада не може відповісти матерям на запитання, чому забирають їхніх синів. При цьому для того, щоби виростити це покоління, росія не зробила нічого.

"І власне на це запитання матерів, чому ти забираєш у мене сина, якщо ви бачили це відео, не можуть до ладу відповісти у владі. І не зможе вона відповісти, тому що нічого не зробила росія для того, щоб допомогти матерям виростити дітей. Тих, яким зараз 20-25-30 років. Набагато пізніше з'явилися материнські капітали і все інше, а ці діти росли за рахунок своєї сім'ї, і нічого держава не давала. Тому намагатися їх зараз відібрати, відібрати у матерів останнє, що є, - це непросто. І матері не готові з цим миритися", - додала Курносова.

Аналітик зазначає, що у Кремлі не очікували такого опору на Кавказі.

"Вони саме протестів у цих регіонах не очікували, тому що їм здається, що всі протести – це політизована публіка, прокляті ліберали недобиті. Їх били, били, не добили, і ось якісь ошметки виходять у Москві, Петербурзі і, може ще в кількох містах, де є плоди освіти. Де є студенти, які й виходят. А тут, на Кавказі, де сильні патріархальні настрої, ніхто не вийде. Розумієте, у нас іноді влада зовсім не пам'ятає... Чому я згадую події Беслана? Бо рух матерів Беслана досить довго влада намагалася задушити, і у них це погано виходило, тому що це діти, яких вбили", - підкреслила вона.

При цьому великих протестів ніколи на Кавказі не було.

"Тому владі і здавалося, що якраз у національних республіках вони й можуть грести всіх під зав'язку. Або в якихось маленьких містах, або в селах, де немає опозиційних політиків, і де ніхто нікого нікуди не покличе. А розуміння того, що якщо забирати у матері дитину, то жодні політики їй не потрібні, щоб прийти і плюнути в обличчя голові міста, влада досі не має. Ну що ж, воно зараз з'явиться", - резюмувала Курносова.