RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Виробництво дронів в РФ: The Washington Post дізналось про масштабні плани Кремля

До середини 2025 року Росія планує виробити близько 6 тисяч ударних безпілотників типу Shahed, щоб використати їх для бомбардування українських міст.

Про це пишуть Факти із посиланням на американське видання The Washington Post.

Читайте також: Україна має завадити масовому випуску дронів у РФ: експерт пояснив, як вирішити проблему з атаками

Повідомляється, що видання отримали докази співпраці РФ та Ірану у виготовленні безпілотників. яке офіційний Тегеран намагався спростувати. Виробництво дронів організують на заводі у спеціальній економічній зоні Єлабуга у Татарстані. Російські інженери намагаються вдосконалити застарілі технології Ірану, щоб виробляти БПЛА у більшому масштабі. Вони вивчають можливість удосконалення дрона типу Shahed, щоб безпілотники могли атакувати групою з автономною координацією удару по цілі.

Зазначається, що співпраця між РФ та Іраном фактично відбувається у форматі "франшизи". Тегеран погодився надати Москві проектну документацію на дрони, електронні компоненти для їх виробництва та навчити російський персонал. В одному з документів вартість частини проекту оцінюється в 151 мільярд рублів, що становить понад 2 мільярди доларів США.

Дослідники вашингтонського Інституту науки та міжнародної безпеки дійшли висновку, що російський завод виготовив корпуси не більше ніж для 300 БпЛА. За їхніми словами, з такими темпами РФ навряд чи вкладеться у встановлений термін випуску 6 тисяч дронів. Зазначається, що у цьому плані є "вразливі місця". Насамперед, йдеться про брак компонентів, необхідних для створення Shahed-136, адже західні санкції порушили доступ Росії до електронних компонентів іноземного виробництва. Частину цього РФ, ймовірно, отримала шляхом імпорту в обхід санкцій. А деякі компоненти окупанти одержують від російських та білоруських компаній.

Також досі зберігаються проблеми з виробництвом двигунів. Shahed-136 має перероблений німецький двигун Limbach Flugmotoren L550E, який Іран незаконно отримав двадцять років тому. Виникали й інші проблеми. Близько 25% дронів, відправлених з Ірану та доставлених літаками міноборони РФ, виявилися пошкодженими, а окупантам не вистачило досвіду та запасних частин для ремонту несправних безпілотників.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що російські окупанти вже використовують для ударів по українських містах дрони-камікадзе власного виробництва на основі іранських Shahed.

Вас також може зацікавити:

Вирішальний удар ми завдамо наприкінці серпня або на початку вересня - генерал Романенко

Військова економіка на боці БПЛА: чому Росія випереджає Україну у "війні дронів"

Медведєв лютує: що означають ядерні погрози РФ і яка ситуація на фронті