RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кримська ракетна криза: Росія та Україна близькі до обміну ударами

Незважаючи на погрози РФ, Україна не збирається відмовлятися від стрільб над Чорним морем

Незважаючи на погрози РФ, Україна не збирається відмовлятися від стрільб над Чорним морем Українські військові не відмовляться від намірів провести ракетні стрільби в Чорному морі, незважаючи на те, що повітряний простір над окупованим Кримом Росія вважає своїм Фото: УНІАН

Між Росією та Україною зростає напруженість у зв'язку з наміром української сторони провести ракетні стрільби над Чорним морем із захопленням повітряного простору над окупованим Кримом, який Росія вважає своїм. Стрільби плануються в період з 1 по 2 грудня. У зв'язку з цим Міноборони РФ пригрозило українській стороні завдати ракетний удар по пускових установках, з яких будуть здійснюватися стрільби. Також російські військові розпочали перекидання в район Керчі зенітно-ракетних комплексів С-300 ВМ. У Міноборони України не виключають, що Росія може реалізувати свою погрозу, але стрільби скасовувати не збираються.

Про те, що Збройні сили України мають намір у період з 1 по 2 грудня провести ракетні стрільби, стало відомо з російських джерел. Зокрема, Федеральне агентство повітряного транспорту РФ у п'ятницю, 25 жовтня, опублікувало на своєму офіційному сайті повідомлення. У ньому говорилося про те, що днем раніше Україна видала НОТАМ (авіаційне повідомлення) про активування небезпечних зон у повітряному просторі у зв'язку з планованими 1 і 2 грудня 2016 року ракетними стрільбами: "Перша небезпечна зона встановлюється 1 і 2 грудня 2016 року з 09:00 до 19:00 мск на всіх висотах із захопленням повітряного простору над відкритим морем у зоні відповідальності Російської Федерації (Сімферопольський районний центр). Друга небезпечна зона встановлюється 1 грудня 2016 року з 12:30 до 14:30 мск і 2 грудня 2016 року з 11:00 до 15:00 мск на всіх висотах із захопленням повітряного простору над відкритим морем у зоні відповідальності Російської Федерації (Сімферопольський районний центр), а також із заходженням у повітряний простір над територіальними водами Російської Федерації з максимальним поглибленням на 12 км".

У Федеральному агентстві також підкреслили, що дії української сторони були зроблені без консультацій з "компетентними російськими органами" і загрожують міжнародній аеронавігації. "Росавіація вимагає від української сторони негайного скасування випущених повідомлень, вважає неприпустимими спроби встановлення заборонних зон у суверенному повітряному просторі Російської Федерації", - наголошується в прес-релізі.

Того ж дня секретар РНБО України Олександр Турчинов назвав заяву Федерального агентства повітряного транспорту РФ "істерикою, позбавленої здорового глузду". За його словами, суверенний повітряний простір РФ у Чорному морі закінчується посередині Керченської протоки. "У цьому районі Україна не планує здійснювати ракетні випробування. Вся інша територія на захід від Керченської протоки є суверенним повітряним простором України", - пояснив Турчинов, додавши, що випробування Україна здійснює в рамках всіх міжнародних зобов'язань і договорів.

Суть конфлікту полягає в тому, що Росія вважає окупований Крим своєю територією, хоча за всіма юридичними і міжнародними нормами півострів, як і раніше, належить Україні. Напруженість почала наростати в міру наближення заявленої дати стрільб. Зокрема, 30 листопада російська сторона почала перекидання в район Керчі зенітно-ракетних комплексів С-300 ВМ, призначених для знищення балістичних ракет середньої дальності, а також тактичних і крилатих ракет. За повідомленнями блогерів, переміщення військової техніки надзвичайно стривожило кримчан.

Крім того, за даними українських ЗМІ, Міноборони РФ направило військовому атташату посольства України в РФ листа, в якому пригрозило, що російська сторона буде збивати українські ракети і завдасть удар по пускових установках. При цьому заступник міністра оборони Олександр Дублян не виключив, що Росія може реалізувати свою погрозу. "Виходячи з дій Росії за ці роки, від них можна чекати багато чого поганого і негативного", - пояснив журналістам Дублян.

Проте українська сторона не збирається відмовлятися від своїх намірів. Як повідомили "Апострофу" в Міноборони, стрільби — "абсолютно реальний захід, який здійснюється відповідно до програми бойової підготовки". "Заздалегідь було зроблено попередження про закриття повітряного простору в період з 1 по 2 грудня. Україна не порушує жодного міжнародного договору, тому що стрільби проводяться на її території", - підкреслили у військовому відомстві. Перекидання російських ЗРК С-300 у район Керчі співрозмовник видання назвав провокацією. "Головне, щоб вони який-небудь свій літак не збили, а потім не звинуватили в цьому Україну", - заявило джерело.

Спікер Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко зазначив, що стрільби спрямовані на підвищення боєздатності української армії. "Лише Росія не зацікавлена в підвищенні нашої боєздатності. Це їх лякає, тому вони і здійняли гвалт", - пояснив "Апострофу" Андрій Лисенко. Він також зазначив, що стрільби проводяться в територіальній зоні України.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defence Express Сергій Згурець пояснює різку реакцію російської сторони невдоволенням самим фактом проведення навчань, а також пошуком шляхів легітимізації анексії Криму". "Перебуваючи на території Криму, вони не мають права щось нам диктувати, тому що ця територія їм не належить. Ми ж можемо проводити там випробування військової техніки, виходячи з потреб національної безпеки, адже це наш простір і наші води", - заявив "Апострофу" Згурець.

Станом на 30 листопада поки ніхто не може прогнозувати, які дії зроблять ЗС РФ, якщо Україна все ж таки почне проводити ракетні стрільби. Один зі співрозмовників "Апострофу" припустив, що удар все ж відбудеться, тому Україна напевно відмовиться від своїх намірів. Історія ж зі стрільбами придумана українською стороною для того, щоб нагадати світовій спільноті і самим жителям півострова, кому насправді належить Крим. У самій же Росії дії Києва вважають розумним ходом. "З точки зору Росії ці вчення порушують її суверенітет, оскільки траєкторія можливих пусків українських ракет буде загрожувати її повітряному простору. Проблема в тому, що неврегульований статус Криму, з точки зору міжнародного законодавства, повністю дозволяє Україні заявляти про свій суто внутрішній захід. У разі, якщо Росія мовчки проковтне навчання і допустить проліт ракет над своєю територією - вона вкотре втратить обличчя... Якщо ж наші військові будуть збивати українські ракети - це буде серйозний військовий інцидент і неприхована агресія", - заявив відомий російський блогер Анатолій Несміян (el-murid), який підтримує анексію Криму і війну на Донбасі.

Поки ж Україна не збирається змінювати свої плани. "Якщо проти нас будуть вжиті атакуючі дії - вони будуть адекватно сприйняті", - заявив, зокрема, Андрій Лисенко.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному