RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Facebook і Instagram створені для того, щоб викликати залежність - американський професор

Соцмережі та месенджери не потрібні ані для роботи, ані для життя

Соцмережі та месенджери не потрібні ані для роботи, ані для життя Фото: Pixabay

У понеділок, 4 жовтня, стався масштабний збій в глобальній мережі Інтернет, в результаті чого 1,5 млрд користувачів Facebook, Instagram і WhatsApp залишилися без доступу до своїх сервісів, а засновник Facebook Марк Цукерберг втратив більше $6 млрд. Втім, ці події показали, що соцмережі розроблені тільки для того, щоб викликати залежність. Тому відключення довело, що в існуванні соцмереж і месенджерів взагалі немає необхідності. Такі думки висловив "Апострофу" БРАЙАН ОТТ, дослідник ЗМІ і комунікацій в Державному університеті Міссурі, професор, співавтор книги "Твітерне президентство: Дональд Трамп і політика білої люті" (The Twitter presidency: Donald J. Trump and the politics of white rage).

Сучасний світ дуже вразливий - і цьому існує цілий ряд причин. Перша - це кліматичні зміни. Друга - зростання ідей націоналізму і популізму. І третя - наша надмірна довіра до соцмереж. Facebook і Instagram почали домінувати в нашому повсякденному житті - і прийшли вони в дуже тривожний та небезпечний спосіб. Як і всі комунікаційні технології, вони добре роблять одні речі, але абсолютно програють в спробах побудувати здорові людські відносини.

Людям дуже важливо зрозуміти, що хоча соцмережі і пов'язують нас один з одним - connect (хоча правильніше було б сказати "пов'язують", - link), фактичного "зв'язку" між людьми завдяки ним не виникає. Техногіганти і соцмережі ізолюють людей, підривають підвалини ввічливості, завдають шкоди психічному благополуччю, підсилюють фанатизм та пригнічують можливість приймати рішення завдяки дискусії, яка повинна вестися на рівних засадах. Нам просто треба зменшити нашу залежність від цих технологій. Вони корисні для того, щоб ділитися рецептами випічки, але не сприяють фактичному обміну ідеями в суспільстві. Нові інформаційні технології в цілому і соцмережі, зокрема, почали домінувати над нашою культурою, політикою, особистим життям, а способи їхнього впливу не є ані здоровими, ані людськими.

Читайте також: Чи є майбутнє без Facebook

То що ж нам робити? Національні ізольовані мережі, наприклад, та яка вже запущена в Китаї або та, яку планують запустити в Росії, - це жахливе рішення. Це веде до урядової цензури, пропаганди та до поширення дезінформації. Звичайно, існують проблеми - і це очевидно, але урядовий контроль їх тільки погіршить. Нам треба звертати більше уваги на те, які комунікаційні технології працюють добре, а які погано, щоб ми могли вибрати ті, які нам підходять. Умовно кажучи, молоток - не надто підходяще знаряддя для делікатних робіт. Так і соцмережі не підходять для інформування публіки, залучення громадськості, проведення дискусій чи пошуку ефективного вирішення складних соціальних проблем.

Урок, який ми повинні винести з 6-годинного збою в сервісах Facebook і Instagram - це те, що нам практично не потрібні ці технології для того, аби жити та працювати. Їх розробили для того, щоб вони викликали залежність - і це головна причина того, чому люди так сходять з розуму по ним, коли вони відключаються хоча б на короткий проміжок часу. Падіння цих платформ і близько не має того значення, яке йому надала істерія, яка виникла навколо цього збою. Очевидно, будуть якісь економічні наслідки, пов'язані з падінням цих сайтів. Але це ніщо в порівнянні з тією ціною, яку ми вже заплатили, віддаючи наше життя цим технологіям.

Читайте також

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Новини партнерів