RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Апеляційний суд визнав незаконним вирок у справі Онищенка

28 лютого Колегія суддів Апеляційного суду столиці скасувала вирок Солом'янського суду Києва від 12 серпня 2016 року, згідно з яким два фігуранта "газової справи" - Олег Рябошапка та Леся Железняк - визнали себе винними, і, уклавши угоду з НАБУ, отримали умовні терміни.

У свою чергу, захист Олександра Онищенка вкрай позитивно оцінив рішення Апеляційного суду.

"Найголовніше - це вселяє надію, що незалежне правосуддя в Україні все ж ще збереглося. Рябошапка і Железняк в суді так і не змогли по суті відповісти ні на одне запитання - у чому саме вони визнали себе винними, які конкретно кримінальні діяння вони зробили в рамках так званої "Газової справи". Очевидно, що суд прийняв нарешті аргументи нашого боку захисту, а саме, врахував той незаперечний факт, що 9 фігурантів "газової справи" пішли на угоди з НАБУ виключно заради того, щоб вийти з СІЗО", - прокоментував ситуацію адвокат Онищенко Віталій Мегедь .

Адвокат Олег Іщенко також вважає, що вердикт Апеляційного суду допоможе перевести в конструктивне русло справу Онищенко. "Ми в принципі не заперечуємо проти укладення подібних угод між сторонами слідства. Це право людини. Крім того, адже і мотиви бувають різні. Іноді людина дійсно визнає свою провину. Іноді вона просто втомлюється боротися і готова на багато що, щоб вийти на свободу. Але ми категорично проти, щоб досудове слідство використовувало подібні угоди проти нашого клієнта. Адже НАБУ саме не вивело справи Рябошапки і Железняк у якесь окреме від нашої справи русло. Вони стали використовувати ці угоди як основний аргумент провини Онищенка. Тепер же для всіх стало остаточно зрозуміло, що єдина причина, з якої ці двоє фігурантів пішли на угоду з НАБУ - це небажання сидіти в тюрмі. Сподіваюся, інші суди також підуть на перегляд угод з іншими фігурантами "газової справи", - зазначив адвокат.

Нагадаємо, в ході "газової справи" було заарештовано близько 20 осіб, дев'ять з яких згодом визнали свою провину і пішли на угоду зі слідством. Головний підозрюваний Олександр Онищенко з липня 2016 року перебуває за кордоном і провини не визнає, називаючи свою справу політичним замовленням.