RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Криза коаліції в Раді: аналітик дав прогноз щодо дострокових виборів в Україні

Багато депутатів в БПП відчуваю тебе некомфортно, так як центр прийняття рішень сосредоточек на Банковій, а фракція БПП не має особливого впливу. Тому парламентарії почуваються скривдженими і готові скористатися ситуацією.

Таку думку в коментарі "Апострофу" висловив політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Анатолій Октисюк.

"Виходячи з цього, можна прогнозувати, що з наближенням весни і з загостренням настроїв через тарифи, з невизначеною економічною ситуацією, ось такі локальні "бунти" всередині політикуму будуть зростати. А інформація про вихід депутатів буде з'являтиметься із завидною регулярністю", - прогнозує він.

У той же час, на думку Окситюка, навряд чи будуть дострокові вибори, навіть незважаючи на те, що довіра до парламенту вкрай низька.

"Як буде влада вирішувати питання з цими виходами депутатів? Або більше мотивуватиме своїх депутатів, або заповнюватиме ці квоти іншими людьми. Але навряд чи йтиметься про дострокові парламентські вибори. Оскільки вони вигідні тим, хто не має доступу до влади і державних монополій І є критичний запит в суспільстві на перезавантаження через стагнацію в реформах, відсутності просування у боротьбі з корупцією, дуже складна зовнішньополітична ситуація, відсутність реальних рішень по Донбасу - все це сприяє втраті довіри до парламенту", - вказує експерт.

Проте, навіть якщо припустити ймовірність дострокових виборів до Верховної Ради, то структура влади від цього кардинально не зміниться.

"Є дуже вузька група людей, яка фактично контролює всі державні монополії та контролює владу і її структури, і вони не хочуть дострокових виборів як мінімум до 2019 року. Якщо все ж таки припустити думку про дострокові парламентські вибори, то структура влади критично не поміняється. Тому що за час постмайданного періоду дуже багато гравців сконцентрували величезні фінансові ресурси в своїх руках", - підсумував Оксітюк.

Детальніше про те, чому депутати тікають з коаліції і що з нею трапиться, читайте на сайті "Апострофа".